Proiectul „Corespondez din liceu”

Direcția Generală Educație Tineret și Sport anunță lansarea concursului organizat de echipa Diez care este în căutare de corespondenți și corespondente din liceele din municipiul Chișinău. Astfel echipa diez alături de voi dorește să realizeze știri mai interesante și mai actuale pentru elevi și semenii lor, să găsească împreună domeniile de interes și să le exploreze împreună. În acest an, sunt pregătit o serie întreagă de activități, unde veți învăța împreună cum se redactează și cum se editează un material, cum se face un material video și cum se promovează munca pe social media.

Cine poate participa?

Proiectul „Corespondez din liceu” este orientat către tinerii și tinerele din clasele liceale de pe întregul teritoriu al țării. Sunt eligibili să participe atât vorbitorii de limbă română, cât și vorbitorii de limbă rusă.

Ești încurajat(ă) să participi dacă:
# dorești să-ți dezvolți creativitatea alături de echipa #diez;
# dorești să-ți dezvolți abilitățile jurnalistice în redacție sau pe teren.

Cum vor avea loc instruirile?

După perioada de selecție a participanților/participantelor în proiect vor avea loc patru sesiuni de training unde vom învăța de la zero cum se elaborează un material jurnalistic. Sesiunile se vor desfășura în format fizic în orașul Chișinău (sediul #diez) în lunile noiembrie și decembrie.

După desfășurarea sesiunilor, elevii și elevele vor elabora materiale jurnalistice din comunitățile lor. Pe întreaga durată a proiectului, tinerii și tinerele vor fi ghidați/ghidate de echipa #diez.

Toate cheltuielile logistice vor fi acoperite de organizatori, inclusiv mesele pe parcursul desfășurării sesiunilor de training.

Ce vei învăța la instruiri?

În cadrul celor patru instruiri fizice, vei cunoaște echipa #diez și vei avea ocazia „să furi” de la fiecare departament cunoștințe și experiențe din domeniul jurnalismului. Iar dacă să vorbim în termeni mai practici, atunci vei învăța:
# să identifici subiecte de materiale interesante din școala sau comunitatea ta;
# să lucrezi pe teren și de ce trebuie să ții cont când relaționezi cu oamenii;
# să redactezi un articol de la zero;
# să redactezi un material video de la zero;
# să-ți promovezi materialele pe social media.

Fiecare participant(ă) va realiza pe parcursul proiectului minimum trei materiale care vor fi publicate pe diez.md. De asemenea, fiecare elev(ă) va obține o diplomă de participare și un kit de materiale necesare pentru un (o) corespondent(ă).

Cel mai important lucru! După finalizarea proiectului, vei avea șansa să devii corespondent/ corespondentă din liceu cu acte în regulă în cadrul echipei #diez, iar munca ta va fi remunerată financiar.

Ce trebuie să faci pentru ca să intri în concurs?

Să expediezi CV-ul tău actualizat, însoțit de o scrisoare de motivare, la adresa elenabaranov@diez.md până în data de 30 octombrie ținând cont de următoarele criterii:
# mesajul e-mailului trebuie să conțină titlul „Corespondez din liceu”;
# CV-ul nu trebuie să depășească limita unei pagini A4;
# scrisoarea de motivare trebuie să conțină răspuns la următoarele întrebări: „Cum ai aflat de concurs?”, „De ce vrei să participi în concurs?”, „Ce tip de informație consumi de pe diez.md?”, „Ce ai vrea să înveți în cadrul programului?”;
# scrisoarea de motivare nu trebuie să depășească limita unei pagini A4, redactarea realizându-se în Times New Roman, cu mărimea caracterelor 12.

Rezultatele concursului vor fi comunicate pe e-mail participanților/participantelor în data de 1 noiembrie.