Implementarea proiectului – ,,ECO – Rebreanu”

Astăzi, 30 martie 2022, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului ,,ECO – Rebreanu”, în incinta instituției IPLT „Liviu Rebreanu”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Ecologia și educația sunt două concepte care vizează pe larg societatea noastră, acestea fiind strâns legate cu dezvoltarea eficientă a unei generații. Astfel IPLT ,,Liviu Rebreanu” a implementat proiectul ,,ECO – Rebreanu”, scopul căruia a fost amenajarea spațiului instituției, ca acesta să corespundă practicilor eco responsabile pentru a determina promovarea acestora și dezvoltarea competențelor și comportamentelor ecologice în rândul elevilor, cadrelor didactice și întregii comunități.

Odată cu obținerea finanțării, s-a dat start implementării proiectului propriu-zis.

Prima acțiune întreprinsă a fost campania de motivare, informare și responsabilizare a mediului educațional și civil.

Activitățile au derulat atât în mediul offline, cât și online, aliniate cu obiectivele  de dezvoltare durabilă și necesitatea adoptării comportamentului eco responsabil prin sortarea deșeurilor, utilizarea transportului ecologic, adoptarea altor practici eco responsabile.

Flashmob-ul ,,Apa – izvorul vieții”, de asemenea, a contribuit la evidențierea comportamentelor ecologice în rândul comunității de elevi, părinți, profesori. Astfel, participanții au fost informați despre importanța apei, evitarea poluării acesteia, cauzele și consecințele fenomenului de poluare a apelor, dar și metodele de combatere.

De asemenea, administrația IPLT „Liviu Rebreanu” și Consiliul Elevilor instituției au lansat concursul ECO-MĂRȚISOR, eveniment din cadrul proiectului ,,ECO-REBREANU”. Activitatea ECO-MĂRȚIȘOR a prevăzut organizarea unui concurs de mărțișoare confecționate din minim 2 materiale reciclabile/reutilizabile. Lucrările au fost jurizate pe categoriile celor 3 trepte (primară, gimnazială, liceală).

Amenajarea spațiului instituției pentru promovarea comportamentului eco responsabil a fost desfășurată prin: instalarea unei urne special amenajate pentru deșeuri toxice (baterii, acumulatoare, stickuri etc.), instalarea unei parcări pentru biciclete și trotinete în curtea instituției, plantarea a 12 arbuști, montarea a 5 bănci stradale și instalarea a 7 urne de gunoi în curtea instituției.

Prin urmare, elevii, profesorii și ceilalți membri ai comunității ”ECO – Rebreanu” vor conștientiza necesitatea de a susține și promova educația ecologică, și obiectivele de dezvoltare durabilă, prin utilizarea transportului ecologic, reciclarea deșeurilor toxice în urne special amenajate, dezvoltarea simțului de responsabilitate față de componentele biotice și abiotice a mediului. Acest fapt va facilita formarea unui mecanism eficient de gestionare a practicilor și comportamentelor responsabile de către comunitate față de mediul în care învățăm, creștem și ne dezvoltăm.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).