Implementarea Proiectului educațional trilateral Moldova-România-Macedonia „Oglinzile copilăriei”

Cărțile pot schimba vieți, iar cele citite în copilărie au un mare impact asupra conturării personalității oricărui individ. Când citim o carte, de cele mai multe ori, trăsăturile personajului principal se răsfrâng și asupra vieții noastre, făcându-ne mai pozitivi, mai încrezători în a trăi diverse experiențe.

În acest context, recent copiii de la Instituția de Educație Timpurie nr. 225, au marcat Ziua internațională a spunerii basmelor. Cu această ocazie, a fost desfășurată o activitate dedicată lecturii, dar și cărților. Scopul principal propus a fost apropierea celor mici de cărți, stimularea interesului pentru lectură și descoperirea mesajelor din basme, acestea devenind o cale de acces spre o lume fantastică pentru cei mici. Cu ajutorul lor, copiii au învățat să despartă binele de rău, să își formeze anumite noțiuni, au aflat cum să depășească greutățile în viață. Evenimentul a adus o prețioasă contribuție la dezvoltarea proceselor de cunoaștere, a proceselor afective, la formarea trăsăturilor de voință și caracter, la formarea personalității copiilor. Exprimând înțelepciunea și năzuințele poporului, necazurile și bucuriile sale, lupta cu forțele naturii, relațiile dintre oameni, basmele îi ajută pe copii să înțeleagă complexitatea aspectelor vieții.

De asemenea, în „Oglinzile copilăriei” a fost reflectat un alt eveniment important, din cadrul proiectului, care a venit odată cu sosirea primăverii, Mărțișorul, ce aparține Patrimoniului Imaterial al UNESCO și este un element ce face parte din identitatea culturală a acestor trei țări Moldova, România, Macedonia de Nord.

Copiii, cu mare drag, au confecționat, desenat, aplicat Mărțișoare, împletite din fire răsucite, colorate în  alb și roșu, simbol al reînnoirii și speranței, în care au pus toata energia lor pozitivă, toate urările de bine si dragostea lor pură si inocentă,  adunându-le în expoziții , dăruidu-le cu multă căldură celor dragi.

În cadrul acestui parteneriat cu grădinițele din Republica Moldova, România și Macedonia de Nord, IET nr.225 continuă să dezvolte ideile prezentate în declarația ONU cu privire la celebrarea în 2022 a Anului Internațional al Sticlei. În acest context, instituția a realizat cu copiii discuții despre rolul esențial pe care sticla îl are și va continua să îl aibă în societate, contribuția decisivă pe care produsele pe bază de sticlă o au la dezvoltarea sustenabilă a planetei. Cu multă curiozitate și bună dispoziție, copiii au pictat obiecte din sticlă cu personajele preferate din povești, mărțișoarele primăverii, diferite compoziții și peisaje de primăvară.

Și cum sticla cunoaște multiple forme, s-a ales oglinda pentru a reflecta realitățile copilăriei și ale lumii văzute cu ochi de copil.