Inaugurare Proiectului – „Arată că-ți pasă! Colectează selectiv!”

Astăzi, 13 aprilie 2022, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului „Arată că-ți pasă! Colectează selectiv!”  în incinta instituției „Complexul educațional Hulboaca’’ eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Reciclarea este fundamentală în promovarea unei economii circulare, aceasta fiind noua paradigmă a durabilității, capabilă să reducă implicațiile asupra mediului și să contribuie la crearea de noi oportunități.

Colectarea selectivă a deșeurilor este soluția la îndemâna tuturor și presupune depozitarea deșeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. Prin colectarea selective, a materialelor refolosibile care mai apoi se pot recicla, se reduce consumul resurselor naturale (petrol, apă, energie), precum și nivelul emisiilor nocive în aer.

Așadar, prin intermediul acestui proiect administrația instituției și-a propus să trezească simțul responsabilității, atât în rândul elevilor, cât și al angajaților și părinților reciclând, dar și reducând utilizarea plasticului, hârtiei, sticlei, pe cât este posibil învățând astfel să reutilizeze unele obiecte, lucruri.

De la inițierea proiectului, s-a observat implicarea și totodată dorința fiecărui elev de a fi primul. Plastic este peste tot, prin urmare elevii instituției chiar s-au implicat și se implică și la moment în depozitarea selectivă-plastic în tomberonul pentru plastic, hârtia în containere speciale realizate tot de ei, și amplasate în toate sălile de clasă.

Domeniul de activitate: orașe și comunități durabile.

Scopul Proiectului este conștientizarea elevilor, angajaților, părinților, localnicilor privind importanța colectării selective a deșeurilor pentru om și natură.

Obiectivele:

  • Implicarea cât mai multor persoane în reciclare în beneficiul comunității;
  • Dezvoltarea interesului elevilor față de procesul de colectare și reciclare a deșeurilor;
  • Formarea deprinderilor corecte de reutilizare a deșeurilor și responsabilizarea elevilor, angajaților, părinților, localnicilor în ceea ce privește ocrotirea mediului înconjurător.

S-au desfășurat și alte activități pe parcurs, în cadrul cărora elevii participă și chiar sunt motivați să o facă.

  • Activitate extrașcolară: Un mediu curat începe cu tine!
  • Eco spectacol: Să facem pământul să zâmbească
  • Activitate la cercul Arte și tehnologii: Torbițe ecologice
  • Concursul desenelor: Reciclând, salvăm planeta
  • Concursul creație proprie: Satul verde
  • Concursul-Miss Ecologie
  • Ore la managmentul clasei care abordează subiectul Reciclării

Elevii în cadrul activităților au înțeles că reciclarea este procesul prin care deșeurile “cu valoare”, precum ambalajele, spre exemplu, sunt transformate în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse. Beneficiile reciclării sunt multiple, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă faptul că în spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei si principii solide, benefice comunităților. În plus, reciclarea nu numai că aduce beneficii mediului, dar are și un efect pozitiv asupra economiei.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).