Inaugurare Proiectului – Utilizarea responsabilă a practicilor ecologice: energiei și apei potabile

Astăzi, 11 aprilie 2022, în incinta instituției LT „Mihai Grecu” a avut loc activitatea de inaugurare a proiectului ecologic „ Utilizarea responsabilă a practicilor ecologice: energiei și apei potabile. Dezvoltarea competențelor pentru o Economie Verde”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Proiectul a oferit posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică prin care administrația instituției a cultivat interesul și dragostea elevilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată administrația instituției a urmărit să responsabilizeze elevii față de importanța protejării mediului înconjurător, conturarea deprinderilor și a atitudinilor de a prețui și respecta mediul prin comportamente ECO, dar și sensibilizarea cetățenilor privind importanța mediului înconjurător. Intrarea în acest proiect a oferit școlii și elevilor avantaje și beneficii de ordin intelectual, educativ, moral, afectiv și practic, rezultate care se vor reflecta ulterior asupra atitudinii comunității locale.

Menționăm că pe parcursul implementări proiectului administrația instituției, consiliul elevilor și profesorii s-au implicat activ în realizarea mai multor acțiuni, precum:

 

  • Proiectarea unui stand cu informație despre economisire a resurselor energetice în școală „ECOCASĂ”. Informația pe panou fiind actualizează zilnic, se informează despre activitățile planificate și rezultatele acestor activități;
  • Conferința (on-line): schimb de experiență dintre părinți și elevi despre organizarea spațiului de locuit, ținând cont de aspectele ecologice. „Dar cum e la Dumneavoastră?”;
  • Modernizarea sistemelor energetice, care asigură activitatea liceului. S-au schimbat lămpile în cabinete  pe iluminare LED;
  • Desfășurarea seminarului cu cadrele didactice ale liceului „Dezvoltare durabilă. Scopul dezvoltării durabile”;
  • Formarea competențelor de mediu pentru un elev modern. Concursul desenelor ai elevilor claselor I-VIII.

Desenele au fost plasate pe panoul central, în incinta liceului cu scopul de a oferi participanților procesului educațional posibilitatea de a intui critic informația propusă și a se gândi la alegerea și luarea deciziei în ceea ce privește economia energiei electrice, apei, căldurii.

 

Rezultate pe termen lung ale proiectului:

  • Conștientizarea efectelor negative ale acumulării deșeurilor asupra calității mediului cu consecințe asupra calității vieții;
  • Implicarea părinților, comunei și altor organisme locale în procesul educativ prin participarea la desfășurare sau susținerea unor activități în program.
  • Schimbarea aspectului școlii și zonelor din vecinătate de care vor beneficia elevii și populația din zonă.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).