La 29 iulie cetăţenii Republicii Moldova îşi serbează Constituţia

Aniversarea celor 26 ani de existenţă a Constituţiei Republicii Moldova reprezintă o ocazie de a ne reaminti că adoptarea Constituţiei a pus bazele instaurării democraţiei şi a statului de drept în Republica Moldova.

În tot acest timp, Legea noastră fundamentală s-a dovedit a fi un corp de principii şi norme, ce a deschis calea pentru afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi ale economiei de piaţă, o garanţie a drepturilor fundamentale ale omului, dar şi a funcţionării instituţiilor de bază ale statului, oferind cadrul necesar instituirii unui sistem de guvernare bazat pe drepturile inalienabile ale umanităţii: viaţă, libertate şi căutarea fericirii.

Astfel, privind spre trecut, dar şi la prezent, se poate spune că Legea Fundamentală este primul simbol care ne așează pe toţi la un loc, un simbol al poporului şi al luptei lui pentru libertate, dreptate şi onoare.

Ziua Constituţiei este o ocazie de a sărbători democraţia noastră nu numai ca sistem politic, ci şi ca mod de viaţă. Valorile fundamentale, înscrise în Constituţie, ne obligă să lucrăm în mod constant pentru consolidarea şi dezvoltarea acestora, or, libertatea şi drepturile omului nu sunt privilegii de care să ne bucurăm, ci o recompensă pentru acei care le vor onora şi apăra.

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 26-a aniversări a Constituţiei, în numele meu personal şi al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, urez întregii comunități educaționale și civile, un sincer „La mulţi ani!”, pace şi prosperitate, şi îndemn ca, în tot ceea ce facem, împreună să dăm substanţă noţiunilor de Stat de Drept şi Supremaţie a Legii, să contribuiam la edificarea unei societăţi guvernate de dreptate şi adevăr şi să cinstim, aşa cum se cuvine, Constituţia Republicii Moldova!

 

Andrei PAVALOI,

Sef adjunct DGETS