prefaceFirst

Blocul acesta este pentru ca sa nu fie loc liber in preface first si ca sa poate fi pozitionat meniul navigation

Evenimente

Adresa instituţiei

MD-2004 Chişinău

Str. Mitropolit Dosoftei 99 
Tel. (+373 22) 20-16-01
Fax. (+373 22) 23-52-93
E-mail: dgetsmun@gmail.com 

You are here

Error message

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (line 70 of /var/www/vhosts/chisinauedu.md/httpdocs/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Educație pentru integritate

11/27/2017

La 23.11.2017, în incinta DGETS, în cadrul unui trening, au fost prezentate sugestiile pentru elaborarea programului de formare a cadrelor didactice în domeniul educației pentru integritate. Materialul este realizat cu suportul Proiectului „Consolidarea funcţiei de prevenire şi analiză a corupţiei a Centrului Naţional Anticorupţie”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Scopul: Informarea și pregătirea cadrelor didactice în obținerea deprinderilor practice de analiză a strategiilor anticorupție și educație pentru integritate, destinate formării la elevi a unui comportament bazat pe respectarea legilor și a normelor morale.

La activitate au participat directorii adjuncți pentru educație din instituțiile de învățământ general secundar, reprezentanți ai DGETS (Viorica Negrei, șef adjunct; Raisa Stratulat, specialist principal/metodist), reprezentanții CNA.

Reprezentantul CNA, dna Natalia Cheptea (inspector principal al Direcției legislație și expertiză anticorupție), a pus accent pe următoarele subiecte: noțiunile de corupție, politicile anticorupție care asigură climatul de integritate profesională și cadrul național de reglementare a măsurilor de prevenire a actelor de corupție.

Pavel Cerbușca, coordonator de proiect, a venit cu o scurtă descriere a programului de formare a cadrelor didactice care este orientat spre implementarea acțiunilor de analiză a consecințelor corupției în școală și în comunitate. Multe subiecte de conținuturi la diverse discipline școlare și acțiuni pedagogice la clasă, desfășurate în cadrul activităților curriculare și extrașcolare se pot subsuma tematicilor anticorupție. Educația pentru integritate are menirea formării atitudinilor, comportamentelor şi valorilor dezirabile unui membru activ și responsabil într-o societate democratică, diseminarea bunelor practici despre activităţile de prevenire a corupţiei organizate în școală și comunitate.   

Autorul programului consideră că materialele elaborate și activitățile organizate la clasă vor încuraja elevii să manifeste interes sporit faţă de viaţa publică şi să devină mai activi în soluționarea problemelor personale și colective, aplicând corect legile și normele etice.

Participanții au identificat cuvintele sinonime pentru termenii propuși: „corupție” și „integritate”. Li s-a propus să formuleze un răspuns succint la câteva întrebări, cum ar fi „De ce este nevoie de implementat obiectivele educației pentru integritate în școală. La care discipline în primul rând?”;Ce ați modifica în organizarea predării-învățării pentru a insera elemente de educație pentru integritate în dezvoltarea competențelor cu caracter de integrare?” etc. Au elaborat pași pentru implementarea principiilor școlii democratice, respectării legilor și a normelor morale. În acest context, au fost analizate diverse practici din școli, au fost diseminate bunele practici anticorupție din comunitate.

Participanții la seminar vor discuta cu colegii din instituția lor perspectivele elaborării unui program complex de acțiuni. În acest context, în baza propunerilor ce vor veni, se va organiza un program municipal care ar facilita implementarea proiectului. 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer