prefaceFirst

Blocul acesta este pentru ca sa nu fie loc liber in preface first si ca sa poate fi pozitionat meniul navigation

Evenimente

Adresa instituţiei

MD-2004 Chişinău

Str. Mitropolit Dosoftei 99 
Tel. (+373 22) 20-16-01
Fax. (+373 22) 23-52-93
E-mail: dgetsmun@gmail.com 

You are here

Error message

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (line 70 of /var/www/vhosts/chisinauedu.md/httpdocs/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Concursul municipal la Limba şi literatura română (şc.naţ.) pentru juniori, ediţia „Nicolae Dabija”

12/05/2017

Inițiat în 2007, Concursul şcolar municipal  pentru juniori se organizează anual de către Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, fiecare ediție fiind dedicată creației unui scriitor. Ultimele ediții („Gr.Vieru”, „S.Vangheli”, „D.Matcovschi”, „V.Romanciuc”, „I.Filip”, „N.Dabija”) s-au desfășurat în parteneriat cu Liceele Teoretice „Orizont”.

Aflat la cea de-a IX-a ediție, concursul continuă să promoveze  elevii îndrăgostiți de cuvânt, pasionați de lectură, care pot recunoaşte o valoare literară, știu să o trăiască, să o aprecieze şi să o aducă în stăpânirea sa intelectuală, implicând descoperirea ei prin efort propriu, prin dialog activ între operă – scriitor – şi propria personalitate.

Ca orice concurs, este o competiţie evaluată prin obiective şi standarde concrete, iar mijloacele de verificare trebuie să ofere, cât mai aproape de realitate, măsura realizărilor program - extraprogram şi individual-independente ale participanţilor, făcând distincţia netă între activitatea desfăşurată la orele de curs şi cea suplimentară – de valorificare a potenţialului personal, a înclinaţiilor şi a eventualului talent.

În timp ce membrii juriului evaluau lucrările de la proba scrisă, într-o atmosferă deosebit de frumoasă, participanții au purces în continuare la un dialog spiritual cu scriitorul, poetul, dramaturgul Iulian Filip și scriitorul, publicistul și pedagogul Aurelian Silvestru, axat pe creația scriitorului N.Dabija și exprimat printr-o armonie perfectă dintre programul artistic prezentat de elevii din liceul ”Orizont”, Durlești, ghidați de profesoara Nadejda Creciun, cu un generic frumos „În prospețimea șocantă a metaforei...”.

L-a concurs au participat 136 de elevi din instituţiile de învățământ general secundar ale mun. Chișinău. Conform Regulamentului, în ordinea punctajelor acumulate de participanţi la proba scrisă, 80 de elevi au fost admişi la proba orală, în cadrul căreia s-a pus accent pe  evaluarea competenţei de comunicare orală în baza unui poster-suport elaborat în grup,  pe clase, în baza tematicilor propuse anterior pentru activitatea în ateliere, dar și promovarea instanței de critic literar în cadrul intervievării oaspetelui de onoare al Concursului.

Rezultate frumoase au demonstrat elevii: Laurențiu Hăbășescu, clasa a V-a, IPLT „Gh.Asachi”, Căpățină Beatrice, clasa a V-a, IPLT „Orizont”, Ciocana, Scutari Marinela, clasa a VI-a, IPLT „Ștefan cel Mare”, Alexandru Coțofană, clasa a VI-a, LT „G.Călinescu”,  Cristian Munteanu, clasa a VII-a, LT „I.Creangă”, Daniela Ciupac, clasa a VII-a, LT „G.Călinescu”, Marin Culea, clasa a VII-a, LT„Gh.Asachi”, Daria Lupan, clasa a VIII-a, LT „I.Creangă”, Diana Roșca, clasa a VIII-a, IPLT „Dragoș-Vodă”.

Locul I a revenit elevilor Nicoleta Pricop, clasa a V-a, LT „G.Călinescu”, Patricia Nistor, clasa a VI-a, IPLT „Orizont”, Ciocana, Ana Iftodii, clasa a VII-a, LT „G.Călinescu”, Adelina Micleușanu, clasa a VIII-a, IPLT „Gh.Asachi”. Învingătorii au fost premiați cu medalia „N.Dabija” și diplome.

Toate realizările acestor frumoşi elevi se datorează, într-o mare măsură, muncii asidue a profesorilor, care le-a oferit şansa de a scoate în evidenţă talentul, personalitatea și posibilitatea de a se manifesta în cadrul concursului. Frumos a sunat numele acestora alături de discipolii premianți, învrednicindu-se de câte o diplomă de gratitudine.

În cadrul mesei rotunde, organizate cu profesorii evaluatori, s-a făcut o analiză a activității desfășurate, a gradului de realizare a subiectelor de concurs de către elevii participanți, a fost diseminată experiența de participare a elevilor învingători din cadrul concursului la ultimele ediții ale Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, desfășurat la Iași, România.

Instituția-gazdă, IPÎ LT „Orizont”, Durlești, în persoana directorului Ahmet Bilgi, a directorilor adjuncți Elena Ciuhrii, Maria Chirică, Olga Pînzari și a profesorilor de limbă și literatură română (Tatiana Gheorghiță, Svetlana Burduja, Tatiana Babilev, Nadejda Creciun) a asigurat condițiile necesare pentru buna desfășurare a concursului, manifestând ospitalitate și cordialitate.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer