prefaceFirst

Blocul acesta este pentru ca sa nu fie loc liber in preface first si ca sa poate fi pozitionat meniul navigation

Evenimente

Adresa instituţiei

MD-2004 Chişinău

Str. Mitropolit Dosoftei 99 
Tel. (+373 22) 20-16-01
Fax. (+373 22) 23-52-93
E-mail: dgetsmun@gmail.com 

You are here

Error message

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (line 70 of /var/www/vhosts/chisinauedu.md/httpdocs/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Comunicat de presă privind Organizarea prealabilă a vacanţei de vară în perioada estivală în instituţiile de educaţie timpurie din municipiul Chişinău

05/25/2018

Astfel, începând cu 04.06.2018, din numărul total de 159 instituţii de educaţie timpurie şi potrivit sondajelor preventive, pentru perioada de vară va fi suspendată activitatea temporară a instituţiilor de educaţie timpurie după cum urmează: iunie - 32 unităţi; iulie - 61 unităţi; august - 11 unităţi.

Estimativ, din numărul total de instituţii de educaţie timpurie vor fi sistate 104 unităţi. Argument: Reparaţie FISM (conform procedurii de achiziţii), reparaţia bazinelor, a sistemului ingineresc şi blocurilor alimentare, sistemului de ventilaţie şi grupurilor sanitare etc. (conform Anexei nr.4, alocaţie suplimentară la buget, prin Decizia CM); lucrări de igienizare, reparaţii curente şi/ sau capitale, acordarea concediilor personalului instituţiei conform Codului Muncii. Din cele 159 de instituții nu-şi vor sista activitatea 55 de unități, care vor activa în regim continuu.

Printre motivele ce conduc la suspendarea activităţii temporare a instituţiilor de educaţie timpurie sunt: frecvenţa redusă a copiilor în perioada de vară (frecvenţa medie în vara anului 2017 a constituit 45-50% în majoritatea instituţiilor); lipsa stringentă a angajaţilor la blocul alimentar, cauzată de salariul mic; cadrele didactice sunt nevoite să activeze 12 ore în perioada concediilor colegilor, ceea ce vine în contradicţie cu prevederile Codului Muncii al Republicii Moldova; pentru perioada estivală Curriculumul nu prevede desfăşurarea activităţilor educaţionale, dar numai a celor de alimentaţie, distracţii, de întremare a sănătăţii; pe perioada lunilor de vară se efectuează lucrări de reparaţii, astfel - zgomotul, praful, mirosul de vopsea, dar şi temperaturile extrem de ridicate creează condiţii nefavorabile pentru sănătatea copiilor etc.

În perioada estivală, la necesitate, DGETS şi conducerea IET vor lua măsuri de asigurare a copiilor neîncadraţi, contactând instituţii apropiate, din raza unităţii administrativ-teritoriale, care funcţionează în perioada respectivă şi au posibilitatea de a prelua copiii. Programul de activitate al instituţiilor de educaţie timpurie va fi stabilit astfel, încât să fie respectate drepturile legale ale copiilor, părinţilor şi angajaţilor.

Conform graficului de procedură, pe măsura prezentării demersurilor directorului IET coordonate cu şefii DETS, aprobate de şeful interimar al DGETS a Consiliului municipal Chişinău, va fi emis ordinul DGETS „Cu privire la suspendarea temporară a activităţii unor instituţii de educaţie timpurie din municipiul Chişinău”, plasat ulterior pe pagina web a DGETS.

Totodată, DGETS informează că în perioada estivală curentă pot interveni schimbări argumentate în graficul de sistare sau de nesistare a IET.

În eventualitatea apariţiei unor întrebări sau neclarităţi, părinţii pot apela pentru informaţii suplimentare persoanele responsabile la numerele de telefon:

DETS Botanica

Ion Musteaţă, şef interimar (022) 77-15-36
Viorica Pelivan, specialist principal-metodist, DGETS (022) 20-16-03

DETS Buiucani

Veronica Solomiţchi, şef, (022) 23-28-19
Galina Ropot, specialist principal-metodist, DGETS (022) 20-16-03

DETS Centru

Natalia Strajesco, şef, (022) 27-17-03
Natalia Prepeliţa, specialist principal-metodist, DGETS (022) 23-25-26

DETS Ciocana

Ala Bodrug, şef, (022) 33-11-34
Elena Buşilo, specialist principal-metodist, DGETS (022) 23-25-26

DETS Rîşcani

Andrei Pavaloi, şef, (022) 44-52-30
Tatiana Bostan, specialist principal-metodist, DGETS (022) 23-25-26

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer