prefaceFirst

Blocul acesta este pentru ca sa nu fie loc liber in preface first si ca sa poate fi pozitionat meniul navigation

Evenimente

Adresa instituţiei

MD-2004 Chişinău

Str. Mitropolit Dosoftei 99 
Tel. (+373 22) 20-16-01
Fax. (+373 22) 23-52-93
E-mail: dgetsmun@gmail.com 

You are here

Error message

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (line 70 of /var/www/vhosts/chisinauedu.md/httpdocs/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Schimb de bune practici Chișinău - Sankt-Petersburg

06/28/2018

Recent, un grup de experți în domeniul educației timpurii și preuniversitare au fost în vizită de lucru în municipiul Chișinău, în cadrul unui proiect de schimb de bune practici, cu genericul „Educația de calitate - premisă pentru o societate dezvoltată”.

Oaspeții ruși au studiat experiența avansată a instituțiilor de învățământ în domeniul activităților extrașcolare, sistemului de organizare a procesului educațional, metodele de predare, întremarea sănătății copiilor, precum și organizarea odihnei de vară. În acest scop, grupul de experți a făcut o vizită la o tabără de vară unde au remarcat condițiile create pentru copii, relațiile interpersonale copii-personal didactic, agenda zilei și meniul. De asemenea, colegii din Petersburg au vizitat 2 grădinițe: IÎP nr.225 (director Alla Vasilache) și IÎP nr.201 (director Raisa Boian), unde au urmărit programe artistice ale copiilor, condițiile în grupe, dar și materialele didactice utilizate de educatori.

La întrebările oaspeților despre procesul educațional le-a răspuns Rodica Guțu, șeful DGECTS, care a fost deschisă pentru continuarea colaborării cu partenerii din Sankt-Petersburg printr-un acord care să stipuleze un plan concret de acțiuni, menite să îmbunătățească procesul educațional din ambele țări.

De asemenea, este importantă implicarea în organizare a sindicatului de ramură prin persoana dnei Margareta Sîrbu, președintele Consiliului municipal al FSEȘ mun.Chișinău. În intenția de a dezvolta relațiile de parteneriat, Președintele Consiliului Municipal al FSEȘ a semnat un Acord de colaborare cu Sindicatul Educaţiei al Federaţiei Ruse, Organul teritorial sindical al raionului Krasnogvardeisk din Sankt-Petersburg. Ambele părţi au făcut schimb de experienţă privind activitatea sindicală al sistemelor educaţionale ale ambelor state, abordând următoarele subiecte: structura sistemică, subordonarea instituţională, nivelul salarizării al angajaţilor, ponderea organizaţiei sindicale în luarea deciziilor la toate nivelele, garanţii de activitate şi cadrul legal al învăţământului.

Delegația din Petersburg a fost ghidată de Natalia Străjescu, șeful DETS Centru, care și-a împărtășit propria experiență în domeniul de administrare a bugetului. De asemenea, o deosebită contribuție în organizarea schimbului de experiență l-au adus Liceul Teoretic „Ion Creangă” (director Corneliu Solomon), Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” (director Sergiu Axinte) și Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes” (director Postu Rodica) şi IÎP nr.177 (director Lucia Cazacu).

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer