prefaceFirst

Blocul acesta este pentru ca sa nu fie loc liber in preface first si ca sa poate fi pozitionat meniul navigation

Evenimente

Adresa instituţiei

MD-2004 Chişinău

Str. Mitropolit Dosoftei 99 
Tel. (+373 22) 20-16-01
Fax. (+373 22) 23-52-93
E-mail: dgetsmun@gmail.com 

You are here

Error message

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (line 70 of /var/www/vhosts/chisinauedu.md/httpdocs/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Festivalul internațional de grafică satirică și literatură umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediția a XXVIII-a

07/09/2018

Recent, în baza Acordului de parteneriat încheiat cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, Județul Suceava, România, DGECTS a participat la Festivalul internațional de grafică satirică și literatură umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediția a XXVIII-a, organizat de către Primăria orașului Gura Humorului, Primăria comunei Mănăstirea Humorului, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina și Centrul Cultural Gura Humorului. Scopul festivalului este acela de a promova creația umoristică, de a încuraja participarea, la cele două secțiuni, a unui număr cât mai mare de persoane talentate, indiferent de vârstă sau domeniu de activitate, instituția noastră răspândind informația în rândul celor care sunt parte a procesului de învățământ în municipiul Chișinău, Republica Moldova (elevi și cadre didactice).
Participanții la festival - secțiunea literatură umoristică - au fost primiți cu bucurie și prietenie de către Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, unul dintre organizatorii evenimentului, acesta fiind un apreciat profesor de istorie, precum și un talentat poet și epigramist.
În pofida intemperiilor declanșate în perioada desfășurării festivalului, organizatorii au reușit să realizeze un program cultural complex. Astfel, invitații au participat la un recital epigramatic și poetic, au vizitat locuri de înaltă semnificație cultural-istorică, au cunoscut ospitalitatea bucovinenilor și s-au încărcat cu energia acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Reamintim că Bucovina se înscrie printre cele mai frumoase regiuni ale României, cu imagini peisagistice parcă rupte din Rai, cu păduri de fag și brad, cu dealuri înverzite, uneori scăldate în spuma norilor, cu răsăritul de soare învăluit în mister, cu ploi și curcubeie orchestrate într-o adevărată simfonie beethoveniană, cu oameni mândri și zâmbitori.
De asemenea, în Bucovina este spectaculos să urmărești relațiile dintre oameni, dragostea lor pentru Dumnezeu, pentru tradiții și strămoși. Toți gospodarii păstrează lucruri valoroase din punct de vedere spiritual, care le amintesc de înaintași: fotografii, icoane, bancnote vechi, documente ce confirmă adevăruri istorice, straie naționale, instrumente de lucru în câmp sau în gospodărie, toate acestea scoțând în evidență înțelepciunea și îndeletnicirile locuitorilor.
Cromatica are o semnificație aparte pentru zona Bucovinei… Avem roșu de Humor, galben de Moldovița, albastru de Voroneț etc., aici existând mai multe mănăstiri înscrise în  lista patrimoniului cultural mondial de către UNESCO, la categoria mari monumente ale lumii.
Iată un sonet dedicat Bucovinei, scris de către profesorul Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului:
Sonet pentru Bucovina
Aici e Țara codrilor de fagi,
Ținut de basm, cu turme de mioare,
Cu dealuri și păduri scăldate-n soare,
Cu oameni mândri și prieteni dragi.
Aici e Putna lui Ștefan cel Mare,
Lăcaș de-nchinăciune pentru magi
Și pentru cei ce-și poartă în desagi
Averea pentru viața viitoare.
Și tot aici e roșul de Humor,
Și Voronețul nostru, -al tuturor,
Prieteni buni, aici mi-e rădăcina;
De-aceea vă invit, că nu-s sihastru,
În Țara mea de fagi, cu cer albastru:
Hai, bateți palma...Pentru Bucovina!
Momentul culminant al programului l-a constituit Festivitatea de premiere, învingătorii citind din creațiile premiate, spre deliciul publicului spectator, după care a urmat un reușit moment artistic susținut de către cunoscutul actor Radu Gheorghe.
În urma frumosului parteneriat cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, precum și a deschiderii pentru colaborare a primarului Constantin Moldovan, DGECTS a lansat și alte proiecte importante care contribuie la dezvoltarea relațiilor culturale între românii de pe cele două maluri ale Prutului.
***
Mulțumim organizatorilor, în special celor doi primari: ing. Marius Ioan Ursaciuc – primarul orașului Gura Humorului, și prof. Constantin Moldovan – primarul comunei Mănăstirea Humorului, pentru găzduire și disponibilitate, asigurându-i de întreaga noastră prețuire.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer