prefaceFirst

Blocul acesta este pentru ca sa nu fie loc liber in preface first si ca sa poate fi pozitionat meniul navigation

Evenimente

Adresa instituţiei

MD-2004 Chişinău

Str. Mitropolit Dosoftei 99 
Tel. (+373 22) 20-16-01
Fax. (+373 22) 23-52-93
E-mail: dgetsmun@gmail.com 

You are here

Error message

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (line 70 of /var/www/vhosts/chisinauedu.md/httpdocs/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Orator de succes la tine în şcoală

12/21/2019

Deseori auzim de la adulți, dar mai ales de la copii, că se tem să vorbească în public. De ce? Frica de a greși, ținuta nu tocmai relevantă, dicția incorectă, cunoașterea sumară a limbii, incapacitatea de a comunica și a ține un discurs bine structurat, teama de „Ce-o să zică lumea?” și multe alte scuze, care formează anumite complexe. Cum poate un copil sau adult, mai ales cel responsabil de educație, să depășească aceste bariere? Despre aceasta s-a discutat la cel de-al treilea atelier organizat de DGETS, cu genericul „Orator de succes la tine în școală”.

În calitate de expert a fost invitată trainerul în arta oratorică Vera Nastasiu, care a venit cu exerciții practice și sugestii consistente pentru ca atât profesorul, cât și elevul să depășească anumite bariere/frici de scenă sau public. „Locul meu ar trebui să fie la grădiniță, de acolo ar trebui să înceapă educarea abilităților de comunicare”, spune Vera Nastasiu. Cu un vădit respect pentru munca pedagogică, expertul în arta vorbirii le-a împărtășit celor 50 de profesori din propria experiență și cum, în calitate de prim-educator al propriului copil a început să studieze această artă din necesitate - la început, apoi din plăcere. Așa a parcurs ulterior etapele de creștere profesională. Trainerul a explicat prin exemple relevante, care sunt tehnicile de transmitere a mesajului către emițător. În acest context, s-a făcut referință la importanța ținutei – atât la poziția corpului, cât și la îmbrăcăminte și igienă. Un foarte mare interes au prezentat exercițiile practice de corecție și formare a unei dicții corecte. De asemenea, expertul a împărtășit câteva trucuri din arta oratorică, a vorbit despre cum să-ți formulezi discursul ca acesta să fie perceput de public, despre câteva tehnici pentru depășirea fricii de scenă sau cum să-ți controlezi emoțiile, indiferent de împrejurări.

În continuare, prezentatoarele Zina Bivol (regizor) și Elena Vorotneac (profesor) le-a propus profesorilor să urmărească un filmuleț în care erau surprinse cele mai importante momente ale unei activități dedicate cadrelor didactice, organizat de șefa DGETS, Rodica Guțu.

În partea a doua, a evenimentului, Elena Vorotneac și Zina Bivol au prezentat rezultatele evaluărilor proiectelor expediate anticipat de către participanți. Aceste concepții regizorale, realizate de profesori, reflectă cunoștințele acumulate în cadrul celor două ateliere – Fii regizor de succes la tine în școală și Fii actor de succes la tine în școală.

Prezentatoarele au evidențiat care sunt top greșeli comise de majoritatea (cum nu trebuie să realizezi un concept regizoral), dar și top puncte forte ale lucrărilor.

Amintim că, activitatea face parte din proiectul „Fii regizor de succes la tine în școală”, organizat în trei ateliere de către Direcția generală, educație, tineret și sport Chișinău în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” (o continuitate a proiectului „Viața dincolo de lecții”, realizat la inițiativa dnei Rodica Guțu, șefa DGETS).

Ulterior, șefa DGETS, Rodica Guțu, și directorul TN „Mihai Eminescu”, Petru Hadîrcă, vor organiza o întâlnire de bilanț cu participanții la care vor fi înmânate certificate pentru beneficiarii direcți ai proiectului.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer