Organizarea testării naționale în învățământul primar

Testarea națională în învățământul primar reprezintă modalitatea de evaluare a nivelului de dezvoltare a competențelor elevilor la sfârșitul învățământului primar și este obligatorie pentru elevii din clasa a IV-a.

În acest sens DGETS a emis Ordinul nr. 329 06.05.2021 Cu privire la organizarea și desfășurarea testării naționale în învățământul primar, sesiunea 2021

Perioada desfășurării testării naționale în învățământul primar este 12-20 mai 2021.

Testarea națională în învățământul primar se organizează în fiecare instituție de învățământ în care sunt elevi în clasa IV-a. La testarea națională sunt admiși toți elevii indiferent de situația școlară și sunt promovați în clasa V-a.

În acest an pentru desfășurarea în siguranță a testării naționale în învățământul primar, elemente de noutate în organizarea procesului sunt:

  • Testele pentru probele de la testarea națională în învățământul primar sunt transmise electronic instituțiilor de învățământ în fiecare zi de examen cu 30 de minute înainte de începerea acesteia. Fiecare instituție de învățământ asigură tiparul necesar de teste conform numărului de elevi prezenți în ziua respectivă.
  • Elevii, care în ziua probei de la testarea națională sunt în carantină/izolare din motive de sănătate sau alte motive întemeiate, nu vor fi obligați să susțină testarea națională pentru a promova clasa.
  • Testarea națională în învățământul primar va fi desfășurată cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19.