Port flori de IE cu mândrIE

Deja a devenit o tradiție frumoasă, ca în ultima zi de duminică a lunii iunie, să fie marcată  Ziua Portului Popular  în Republicii Moldova.

Sărbătoarea are drept scop promovarea costumului tradițional autentic și asigurarea continuității acestuia, ca simbol identitar.

Noi, moldovenii, ne mândrim cu portul nostru popular: el exprimă creativitatea națională și dragostea de frumos, reprezintă identitatea noastră. Ne bucură popularitatea tot mai vastă a costumului tradiţional, care este îmbrăcat nu doar la sărbătorile naționale, ci și la activitățile  zilnice.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău îndeamnă toată comunitatea educațională să ofere o contribuție importantă la patrimoniul cultural mondial prin  menținerea tradițiilor populare, fiind în continuare alături de toți cei care păstrează vii tradițiile  şi care iubesc moștenirea culturală a ţării, transmițând-o noilor generații, dat fiin faptul că Portul Popular este marcă a identității, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat.

Menționăm că „Ziua Națională a Portului Popular” a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015, la inițiativa Ministerului Culturii.