Proiectul Editorial Revista Tinerilor Europeni „EUREKA!/ EVRIKA!”

Astăzi, 29 martie 2022, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” în parteneriat cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, va desfășura o activitate cu prezentarea Revistei tinerilor europeni „EUREKA!/ EVRIKA!

Este o revistă online, trimestrială, dedicată elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani din Republica Moldova și din țările-membre ale Uniunii Europene, având scopul de a promova relațiile internaționale dintre elevi, sub semnul unor idei și valori comune.

Pe parcursul anului de studii 2021-2022, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” a aderat la o nouă ediție a Proiectului editorial realizat de Asociația Italia-Moldova (un ONG din Lombardia) pentru promovarea identității europene a elevilor din Republica Moldova și din alte țări ale Uniunii Europene. Astfel, în cadrul activității de astăzi, invitatul de onoare este Gian Luca del Marco, președintele Asociației Moldova-Italia, coordonatorul Proiectului „EUREKA”.

Membrii colegiului de redacție al revistei „Eureka” sunt profesorii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, România și Italia.

Remarcăm că toate articolele revistei sunt redactate de către elevi în două limbi oficiale ale Uniunii Europene, iar colegiul de redacție asigură traducerea tuturor articolelor și în limba italiană, valorificându-se pertinent filiera bilingvă nu doar în arta de a scrie, ci și în arta cunoașterii unei limbi străine. Evident, nu toate articolele transmise redacției au șansa a fi publicate, pentru fiecare rubrică din revistă sunt alese doar câte 2 articole, cele care au impresionat și au avut un impact aparte asupra Colegiului de redacție.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău invită toți elevii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, doritori să-și afirme abilitățile în arta scrisului, să participe în cadrul proiectului editorial „EUREKA!/ EVRIKA!”

Menționăm că Rubricile revistei sunt următoarele:

  • Rubrica „Eu locuiesc aicitrebuie să conțină articole care să prezinte obiective turistice din Moldova (poate fi prezentată localitatea de baștină găsind lucruri interesante de a le povesti).
  • Rubrica Aș vrea să devin…”- articole care ar pune accent pe orientarea profesională, ar putea încadra opțiunile profesionale ale elevilor sau chiar modele/prototipuri de personalități notorii care au atins în carieră anumite culmi și-i inspiră.
  • Rubrica „Va fi totul bine” trebuie să conțină articole referitoare, în general, la situația mondială actuală.
  • Rubrica „Vacanța mea ideală” trebuie să conțină narațiuni reale sau imaginare despre o vacanță extraordinară, trăită, visată sau planificată.
  • Rubrica „Pagina adolescenților” oferă un spațiu dedicat expunerii problemelor, dificultăților și incertitudinilor adolescenților. Poate conține, de asemenea, și articole care tratează aspecte pozitive sau idilice ale acestei vârste.
  • Rubrica „Interviu cu…” trebuie să conțină interviuri cu personalități marcante la nivel național sau internațional (intelectuali, artiști, sportivi, politicieni etc.).
  • Rubrica „Școala mea: Nomen est omen!”, articol ce descrie importanța și faptele personalității căreia îi poartă numele instituția de învățământ.
  • Rubrica „Cărți, filme, muzică” este destinată recenziilor unui film, a unei cărți, a unui spectacol, care l-a impresionat în mod deosebit pe autor/autoare.
  • Rubrica „Europa pe care o dorim” trebuie să conțină considerații cu privire la ceea ce ați dori să reprezinte Uniunea Europeană în viitor: care ar trebui să fie prioritățile politicii europene, ce vă place și ați dori să ameliorați în UE. (Cele mai bune articole vor fi trimise pentru publicare pe portalul Conferința privind viitorul Europei, un proiect lansat de instituțiile UE pentru a modela împreună spațiul în care trăim și relațiile interpersonale.)
  • Rubrica „Tradiții europene” ar trebui să includă, de preferință, articole referitoare la perioada de redactare și publicare a revistei.
  • Rubrica „Hobby și timp liber” trebuie să conțină articole care să se refere la hobby-uri și distracții creative și amuzante.
  • Rubrica „Prietenul meu, animalul de companie…” este dedicată iubitorilor de animale, celor care le dețin și celor care, din diverse motive, nu le pot avea. Aici se vor regăsi descrieri a relațiilor de empatie, avantajul de a trăi cu un animal de companie, o experiență de viață împreună.
  • Rubrica „Creion și pensulă”: doar desene figurative (fără grafică) reprezentând Uniunea Europeană sau simboluri ale statelor europene.
  • Rubrica „Benzi desenate”: doar desene de calitate, cu povestiri scurte, de comentat, care să reprezinte o narațiune cu sens, cu mesaj.
  • Rubrica „Ultima Pagină” trebuie să conțină text scurte, care să prezinte activități școlare recente sau viitoare, anunțuri, oferte ș.a.

Cerințe de redactare: Toate articolele obligatoriu trebuie:

  • Să corespundă conținutului tematic pentru una dintre Rubricile revistei (vezi Anexa nr.1);
  • Să fie scrise de elevi în limba română și limba franceză;
  • Să conțină maximum 3000 de caractere, inclusiv spațiile;
  • Să aibă un titlu original și corespunzător conținutului;
  • Să fie însoțit de cel puțin 3 imagini de o rezoluție bună (cel puțin 1000 x 500 pixeli), care vor fi anexate obligatoriu într-un fișier separat (fiind denumit cu numele autorului/elevului, clasa, instituția și secțiunea la care aparțin);
  • Să fie însoțit și de fotografia elevului/-ei (precum este formatul ¾) pentru a fi anexată în revistă lângă numele autorului și numaidecât de Declarația/Acord de utilizare a imaginilor ce includ minori semnată de unul dintre părinți (Anexa nr.2).
  • Fișierul Word și fotografiile anexate, care vor fi transmise, trebuie să fie intitulate cu: Numele și prenumele elevului/-ei, clasa, instituția, titlul rubricii pentru care a redactat articolul.
  • Articolele, varianta română, urmată de varianta franceză (în același fișier Word) vor fi transmise (cu anexele solicitate) până la 18 aprilie 2022, pe e-mail-ul coordonatorului local al proiectului: eureka@italiamoldova.org
  • Materialele trimise la redacție nu vor fi restituite, chiar și în cazul în care nu vor fi publicate. Unele articole care merită, dar care nu au fost selectate pentru publicare, sunt plasate într-o „Sală de așteptare”, fiind posibil a fi publicate în numărul următor.
  • Specificări: Se vor publica maximum 2 articole pentru fiecare secțiune a revistei.

Edițiile Revistei tinerilor europeni „EUREKA!/ EVRIKA!” pot fi accesate pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/Eureka-Evrika-la-rivista-dei-giovani-europei-112323687887814