Raportul vizitei de lucru în Danemarca

📣🗓În perioada 24-28 februarie grupul de lucru compus din reprezentanți de la Primăria Municipiului Chișinău, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, Penitenciarul Nr. 10, Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii, Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii, Direcţia ordine publică a Inspectoratului naţional de securitate publică, Secţia cercetare delicvenţă a Direcţiei prevenire a inspectoratului național de securitate publică și Federația Moldovenească de Fotbal au participat la o vizită de lucru în Copenhaga, Danemarca la invitația Asociației Cross Cultures Project Association (CCPA).
 
📝Asociația CCPA a fost înființată pentru a desfășura Programul OFFS (Fotbal Distractiv în Școli) în Bosnia și Herțegovina postbelică în 1998, ca o intervenție de consolidare a păcii. Concentrându-se pe copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, CCPA face un efort concertat pentru a include copiii din medii dezavantajate, copiii cu dizabilități și copiii din populațiile marginalizate, inclusiv copii din Republica Moldov,a în acest program. Programul OFFS se bazează pe metodologia și pedagogia daneză „fotbal distractiv”, folosind sportul și jocurile distractive ca instrument de educație și prevenire. Instruirea oferită antrenorilor voluntari include sesiuni teoretice și practice și ateliere cu subiecte relevante în psihologia copilului, pedagogie și kinesiologie. Școlile de fotbal Open Fun (OFFS) au reunit mii de copii, părinți, antrenori, profesori și alți membri ai comunității într-un efort de a promova coexistența pașnică religioasă și etnică, egalitatea de gen, toleranța și coeziunea socială. Programul OFFS oferă o platformă pe care copiii și adulții din medii etnice și sociale diferite pot comunica și dezvolta relații de lungă durată, semnificative și integrate. Programul se adresează familiilor, copiilor și tinerilor expuși violenței de lungă durată în zonele postbelice și localitățile expuse cândva la epurare etnică, atrocități de război și ură.
 
✍️Scopul vizitei a fost de a studia modul în care este organizată prevenirea criminalității juvenile ca o colaborare interdisciplinară oficializată între autoritățile și organizațiile care lucrează cu copiii vulnerabili și familiile acestora. În Danemarca, acest model este numit SSP – colaborare între sectorul educațional, autoritățile sociale, poliție și organizațiile relevante ale societății civile.
 
💡Călătoria de studiu la Copenhaga a inclus întâlnirea cu reprezentanții Departamentului de Poliție din Copenhaga, întâlnirea cu reprezentanții Departamentului SSP coordonat de Municipalitatea din Copenhaga, întâlnirea cu reprezentanții Proiectului sportiv de la Centrul pentru Tineret Vulnerabil și Amenințat Criminal care face parte din Administrația Socială a Municipiului Copenhaga. Scopul Departamentului SSP este de a ajuta tinerii cu probleme complexe de a construi o punte către comunitățile din oraș, contactând o serie de parteneri diferiți. SSP colaborează cu asociații sportive și alți actori din comunitate pentru a include tinerii în societate și a le oferi oportunități de ieșire din vulnerabilitate și criminalitate. Municipalitatea din Chișinău poate prelua multe dintre aceste elemente de educație și prevenire a criminalității în colaborare cu alte instituții din Republica Moldova care au fost reprezentate în cadrul grupului de lucru.