Relansarea procesului educațional în condiții sigure a tuturor instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău prioritatea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău

În baza Hotărârii nr. 26 din 21 august 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică se relansează procesul educațional în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ, începând cu data de 01 septembrie 2020, în cazul corespunderii condițiilor de desfășurare a activității instituției prevederilor Instrucțiunii privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al COVID-19. Activitatea instituției de învățământ va fi reluată în baza deciziei fondatorului.

Astfel, având în vedere nota informativă a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, nr. 01-17/2120 din 26.08.2020, în temeiul pct. 1, 2, 3 ale Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 26 din 21 august 2020, ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova nr. 840  din 19.08.2020 „Cu privire la organizarea anului de studii 2020-2021 în învățământul general”, art. 18, art. 21 din Codul educație nr. 152/2014, art. 6 alin. (2) din Legea nr. 136/2016 „Privind statutul municipiului Chișinău”, art. 14 alin. (3), art. 19 alin. (4) din Legea nr. 436/2006 „Privind administrația publică locală”, Consiliul municipal Chișinău, la data de 31 august 2020,  a aprobat în acest sens Decizia CMC 15-2 din 31.08.2020 cu privire la reluarea activității instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău.

Astfel, 130 de grădinițe din cele 131 din municipiul Chișinău și 145 de școli și licee din totalul de 148 de instituții de învățământ din capitală – sunt pregătite pentru a primi copii în noul an școlar, potrivit Centrului de Sănătate Publică Chișinău. Fiecare instituție și-a ales modelul după care va activa. Inițial, la grădinițe vor merge copiii din grupele preșcolare, după care, treptat vor veni și ceilalți din grupele mai mici de până la 4 ani.

De asemenea, odată cu reluarea procesului de studii, activitatea instituțiilor de învățământ din municipiu se va desfășura conform prevederilor „Instrucțiunii privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice şi private în contextul epidemiologic al COVID-19”.

În procesul de studii, elevii, profesorii, părinții, dar și alte părți implicate direct, vor ține cont de următoarele recomandări:

 • Vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane, în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.
 • Se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.
 • Vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabilite, evitând aglomerația, inclusiv în timpul verificării temperaturii corpului, dimineața.
 • Își vor spăla mâinile cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare 2 ore.
 • Nu vor folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.
 • Vor urma regulile de igienă și protecție de pe posterele informative afișate în școală. Astfel, elevii vor fi mereu informați despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19.
 • Vor purta mască de protecție, care va acoperi nasul și gura, atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.
 • Nu vor face experimente în laboratoare, la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.
 • Vor face orele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.
 • Vor sta acasă și vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 oC, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.
 • În cazul în care se depistează că rezultatul testului la Covid-19 al elevului este pozitiv, părinții acestuia vor informa imediat dirigintele clasei.
 • Vor respecta măsurile de protecție și igienă privind prevenirea răspândirii Covid-19, acasă și în locurile publice.
 • Se recomandă tuturor elevilor să evite locurilor publice aglomerate.

De menționat că, redeschiderea activității instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău se va efectua doar cu avizul pozitiv al Centrului de Sănătate Publică Chișinău și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.