Ședința de instruire a președinților centrelor de examene, clasa a IX-a

Principalele subiecte abordate în cadrul ședinței de lucru au fost: acțiuni destinate pentru buna organizare și desfășurare a examenelor de absolvire clasa a IX-a, monitorizarea centrelor de examene, instruirea calitativă și eficientă a asistenților.

În debutul întrunirii, șeful DGETS Andrei PAVALOI, a subliniat necesitatea organizării și desfășurării sesiunii de examene într-un mod corect și transparent, asigurând condiții egale pentru toți candidații. În context, a reiterat că examenele de absolvire din sesiunea 2023 vor avea loc în strictă corespundere cu actele normative în vigoare.

Viorica NEGREI șefa adjunctă a DGETS, prezentă la ședință a menționat obligativitatea respectării Regulamentului cu privire la examenele de absolvire a gimnaziului și respectiv toate persoanele antrenate în organizarea şi desfășurarea examenelor la acest nivel de învățământ.

Svetlana AXÎNTI, Șefa Direcției management curricular a informat președinții centrelor de examene, clasa a IX-a, despre acțiunile propuse și Programul de desfășurare a sesiunii de examene 2023. În context, administratorul municipal SIPAS,  Silvia Gîlcă a prezentat informații esențiale privitor la colectarea și introducerea datelor absolvenților ciclului gimnazial în Sistemul Informațional de Personalizare a Actelor se Studii (SIPAS) și asigurarea securității acestora.

Menționăm că, activitățile de informare și instruire a responsabililor de organizarea și desfășurarea examenelor de absolvire a ciclului gimnazial au drept scop fortificarea integrității în sistemul educațional, inclusiv creșterea responsabilității, transparenței și rezistenței în fața riscurilor de corupție.

Reamintim că, în municipiul Chișinău peste 8000 de elevi ai claselor a IX-a vor susține examenele naționale de absolvire a gimnaziului în 127 centre de examene, în perioada 5-15 iunie.

5 iunie (luni) – Limba și literatura română (alolingvi);

8 iunie (joi) – Matematica;

12 iunie (luni) – Limba de instruire;

15 iunie (joi) – Istoria românilor și universală.

Evaluarea testelor de examen va fi efectuată în perioada 6-21 iunie. Rezultatele vor fi afișate la data de 22 iunie 2022.

Regulamentul cu privire la examenul național de bacalaureat, precum și orarul probelor de examen pot fi accesate pe pagina Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare: www.ance.gov.md