Totalurile Campaniei de informare cu genericul: „Vaccinează-te, protejează-ți copiii și viitorul lor!”
Importanța vaccinării anti COVID-19, siguranța și eficiența vaccinurilor COVID-19, unele din subiectele care au fost discutate în cadrul ședințelor organizate de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și cu suportul Primăriei municipiului Chișinău în cadrul Campaniei de informare cu genericul: „Vaccinează-te, protejează-ți copiii și viitorul lor !”
Astfel, activitățile organizate pe parcursul a 2 săptămâni 10 la număr, au întrunit peste 1.317 de participanți, reprezentanți ai comunității educaționale din toate sectoarele municipiului Chișinău.
Viceprimara de ramură, Angela CUTASEVICI, prezentă la toate ședințele campaniei a îndemnat întreaga comunitate educațională să se vaccineze, pentru că este singura soluție prin care putem să oprim pandemia de COVID-19. Prin respectarea măsurilor de siguranță sanitară și imunizare putem câștiga timp în lupta cu acest virus și reveni cât mai repede la o viață normală. Totodată, Primăria municipiului Chișinău depune toate eforturile pentru gestionarea corectă și rapidă în continuare a activităților privind imunizarea populației.
În context, șefii adjuncți ai DGETS au explicat premizele și necesitățile campaniei de informare cu privire la vaccinarea antiCOVID-19:
Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău consideră că ocrotirea sănătății este un drept constituțional ce trebuie asigurat ținând seama de două principii de bază ale științei medicale: adevărul științific și competența medicală. Acestea impun ca recomandările medicale să fie în concordanță cu nivelul cunoașterii științifice actuale și să aparțină exclusiv cadrelor medicale. Astfel, din perspectiva riscurilor medicale la care suntem supuși cu toții în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, cele două principii ne conduc la singura decizie rațională și justă față de noi înșine și față de semenii noștri: aceea de a ne vaccina pentru a opri răspândirea virusului.
Experiențele au arătat că vaccinarea este cea mai importantă intervenție medicală pentru protecția copiilor de boli care pun în pericol supraviețuirea lor și care pot fi prevenite prin vaccinare. În comunitățile în care au intervenit medicii de familie, asistenții medicali și asistenții sociali din programele noastre și în care am obținut o acoperire vaccinală de 99%, conform schemei obligatorii de vaccinare, nu a mai fost înregistrat niciun deces în urma îmbolnăvirilor.
O acoperire vaccinală de cel puțin 80% din populație ne va permite: să eliminăm pierderile de vieți omenești, să reducem suferința celor care dezvoltă simptome severe, să ne reluăm viața socială de dinainte de pandemie, să investim resursele în alte domenii de interes pentru umanitate, să stăm alături de bunici și de cei vulnerabili din punct de vedere medical, să ne creștem copiii și să-i educăm respectându-le nevoia fundamentală de socializare în școală/grădiniță și în grupurile de prieteni.
De asemenea, specialiștii din cadrul ANSP au venit cu răspunsuri la numeroasele întrebări parvenite pe parcurs:
Există soluții medicale pentru a preveni sau trata COVID-19?
Cea mai eficientă cale de prevenire este vaccinarea. În acest moment, în Republica Moldova se folosesc mai multe tipuri de vaccin. Importante sunt și măsurile de prevenire: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, igiena măinilor și dezinfectarea suprafețelor și spațiilor în care ne aflăm. Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru a trata îmbolnăvirile cu noul Coronavirus. Persoanele infectate cu COVID-19 trebuie să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cele cu forme severe beneficiază de îngrijire în secțiile de terapie intensivă specializate în acest sens.
De ce este important să mă vaccinez antiCOVID-19?
Sunt două motive esențiale. Primul ne privește în mod direct, vaccinul oferindu-ne protecție împotriva infecției cu COVID-19. Trebuie să luăm în considerare faptul că incidența formelor grave de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, care necesită internare în spital, este de aproape o treime din totalul cazurilor raportate. Al doilea motiv se referă la protecția pe care o asigurăm, prin vaccinarea noastră, persoanelor din familie ori din comunitatea noastră al căror sistem imunitar nu e încă dezvoltat (nou-născuți) ori este compromis (persoane cu boli autoimune ori cronice, sub tratament chimioterapeutic sau cu neoplazii) și care pot dezvolta forme severe ale infecției cu COVID-19.
Ce înseamnă ARN-mesager și cum acționează? ARN-ul mesager este indispensabil proceselor celulare și este implicat în multiple sinteze de proteine din celulele organismelor vii. Pentru realizarea vaccinului antiCOVID-19, a fost sintetizată în mod special o moleculă de acest tip, neinfecțioasă. Odată ajunsă în celulă, va declanșa, prin implicarea ribozomilor* din citoplasma celulei, producerea temporară și limitată de proteine spike (țepușă), aflate la suprafața virusului. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate recunoaște aceste fragmente proteice ca fiind străine și declanșează un răspuns imun necesar în protecția unei infectări ulterioare cu virusul SARS-Cov-2. Ce înseamnă răspuns imun? Răspunsul imun înseamnă activarea globulelor albe din sânge (celulele cu memorie B și T), care produc anticorpi cu rolul de a elimina infecțiile din organism.
Este obligatorie vaccinarea anti-Covid-19?
Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă. La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și viața altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional.
DGETS a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul din care aceștia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum și prin activități de lobby și advocacy asupra factorilor de decizie și mobilizarea liderilor din societatea civilă.
Reamintim că ședințele date sunt parte componentă a Campaniei de informare cu genericul: „Vaccinează-te, protejează-ți copiii și viitorul lor !” organizate pentru angajații din instituțiile de învățământ general, de către DGETS în colaborare cu ANSP și suportul Primăriei municipiului Chișinău.
E de menționat că în municipiul Chișinău sunt disponibile 70 de puncte de vaccinare, în cadrul centrelor medicilor de familie de pe teritoriul capitalei și din suburbii, prin intermediul celor 2 puncte mobile de vaccinare împotriva COVID-19, troleibuz și autobuz. Mai mult, sunt disponibile echipe mobile, care se pot deplasa la solicitare, la domiciliul persoanelor cu dizabilități sau a celor de vârstă înaintată pentru imunizare.
9.07.2021