„VACANȚA DE IARNĂ, ÎN SIGURANȚĂ”, „STĂM ACASĂ ÎN SIGURANȚĂ”

Se apropie vacanța de iarnă și magia sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou. În același timp în momentele de criză, când instituțiile din prima linie cu greu fac față numărului de pacienți infectați, noi cu toții putem contribui la oprirea răspândirii COVID-19, manifestând grijă față de propria sănătate și a celor din jur.

În acest context DGETS vine cu unele sfaturi.

Cum vă ajutați copiii să facă față emoțiilor multiple prin care trec în această perioadă?

Discutați cu copiii despre COVID – 19!

Vă simțiți copleșit de tot ceea ce ați auzi despre boala provocată de noul coronavirus. De asemenea, este de înțeles dacă și copiii dumneavoastră sunt neliniștiți. Copiilor le poate fi greu să înțeleagă ce văd pe internet sau la televizor, sau ce aud de la alte persoane, astfel încât pot fi deosebit de vulnerabili în fața sentimentelor de anxietate, stres și tristețe. Dar o discuție deschisă cu ei, în care să vă arătați sprijinul, îi poate ajuta să înțeleagă situația, să o gestioneze și chiar să îi ajute pe ceilalți.

Fiți sinceri: explicați adevărul într-un mod accesibil copilului

Copiii au dreptul la informații reale despre ceea ce se întâmplă în lume. Utilizați un limbaj adecvat vârstei, urmăriți-le reacțiile și acordați atenție nivelului lor de anxietate. Dacă nu puteți răspunde unei întrebări, nu mergeți „pe ghicite”. Folosiți momentul ca pe o ocazie pentru a căuta răspunsurile împreună.

Informați-vă corect despre boala cauzată de noul coronavirus: paginile WEB și de Facebook ale MSMPS, ANSP și cele ale organizațiilor internaționale (OMS, UNICEF, ECDC, etc.) sunt surse foarte bune și veridice de informații. Explicați copiilor, că unele informații din mediul online nu sunt adevărate și că este mai bine să avem încredere în experți.

Demonstrați modurile cum să se protejeze

Una dintre cele mai bune metode de a proteja copiii de coronavirus și de alte boli este de a-i încuraja să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, le puteți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului; explicați-le că cel mai bine este să nu se apropie prea mult de un grup de persoane, fie că sunt bolnave sau stau în rând după cumpărături. Și explicați-le că cel mai important în perioada pandemiei este să STĂM ACASĂ până când se micșorează numărul de persoane infectate din localitatea noastră.

Verificați dacă se confruntă cu stigmatizarea sau contribuie la stigmatizarea altora

Pandemia cu COVID – 19 a adus cu sine numeroase incidente de discriminare în întreaga lume; de aceea, este important să vă asigurați că al dumneavoastră copil nu se confruntă cu bullying și nici nu contribuie la bullying. Explicați-le că infecția cu coronavirus nu are nicio legătură cu felul cum arată cineva, de unde provine persoană sau ce limbă vorbește. Reamintiți-le copiilor că toată lumea are dreptul de a se simți în siguranță.