15 curiozități istorice
Istoria poate părea plictisitoare – un șir lung de ani, date și aliniate. Exista însa și întămplâri pe care manualele de istorie le omit. Stiați, spre exemplu, că a existat un război care a durat doar 40 de minute? Sau că Napoleon a fost atacat de o colonie de iepuri? Noi punem pariu că nu. Iată, așadar, o listă cu 15 curiozitați din istorie.
Știați că?
- Împăratul Roman Gaius și-a numit calul senator.
- În Evul Mediu, cavalerii care purtau armură trebuiau să își ridice vizorul atunci când treceau pe langă rege pentru a fi recunoscuți. De la acest obicei a plecat salutul militar modern.
- Cel mai scurt război din istorie s-a ținut între Marea Britanie și Zanzibar în 1896. Zanzibar s-a predat după 38 de minute.
- Lui Albert Einstein i s-a oferit funcția de președinte al Israelului, în 1952. Acesta a refuzat.
- În timpul liceului, Ronald Reagan a fost salvamar. Acesta a salvat 77 de vieți.
- Un bărbat din New Orleans a angajat un pirat și a planuit să îl salveze pe Napoleon din închisoare de pe insula Sf. Elena.
- Cifrele arabe nu au fost inventate de arabi, așa cum se crede, ci de matematicienii indieni.
- Napoleon Bonaparte a fost atacat de o colonie de iepuri, s-a întamplat în iulie, 1807. După ce a semnat tratatul de la Tilsit, prin care se punea punct războiului dintre Imperiul Francez și cel Rus.
- Singurii doi oameni care au semnat Declarația de Independență pe 4 iulie au fost John Hancock și Charles Thomson. Restul au semnat pe 2 august, iar ultima semnătură a fost adăugată abia cinci ani mai târziu.
- Cea mai lungă domnie a unui monarh a aparținut lui Pepi al II-lea, care a condus Egiptul timp de 94 de ani, între 2278 și 2184 î.Hr. Următorul pe lista cu cele mai lungi domnii este Ludovic al XIV-lea al Franței, cu 72 de ani petrecuți pe tron.
- Mai multe monede romane au fost găsite în America, sugerând că nici vikingii, nici Columb n-au fost primii europeni care au ajuns în Lumea Nouă. Monezile au fost găsite în statele Texas și Maine, dar și în Venezuela.
- La momentul apogeului său, în jurul anului 400 Î.Hr., Sparta avea 25.000 de cetățeni (femeile nefiind incluse) și 500.000 de sclavi, deci 20 de sclavi pentru fiecare cetățean.
- Atât bărbaţii cât şi femeile egiptene purtau machiaj, cele două forme principale de machiaj pentru ochi au fost vopseaua verde şi kohl-ul negru.
- Obiceiul de a da mâna cu strãinii avea iniţial scopul de a arãta cã ambele pãrţi sunt neînarmate
- Mulţi din cei care pãzeau Marele Zid Chinezesc în Evul Mediu rãmâneau acolo toatã viaţa, cãsãtoriundu-se şi chiar fiind îngropaţi acolo.
31.07.2020