15 curiozități istorice

Istoria poate părea plictisitoare – un șir lung de ani, date și aliniate. Exista însa și întămplâri pe care manualele de istorie le omit. Stiați, spre exemplu, că a existat un război care a durat doar 40 de minute? Sau că Napoleon a fost atacat de o colonie de iepuri? Noi punem pariu că nu. Iată, așadar, o listă cu 15 curiozitați din istorie.

Știați că?

  1. Împăratul Roman Gaius și-a numit calul senator.
  2. În Evul Mediu, cavalerii care purtau armură trebuiau să își ridice vizorul atunci când treceau pe langă rege pentru a fi recunoscuți. De la acest obicei a plecat salutul militar modern.
  3. Cel mai scurt război din istorie s-a ținut între Marea Britanie și Zanzibar în 1896. Zanzibar s-a predat după 38 de minute.
  4. Lui Albert Einstein i s-a oferit funcția de președinte al Israelului, în 1952. Acesta a refuzat.
  5. În timpul liceului, Ronald Reagan a fost salvamar. Acesta a salvat 77 de vieți.
  6. Un bărbat din New Orleans a angajat un pirat și a planuit să îl salveze pe Napoleon din închisoare de pe insula Sf. Elena.
  7. Cifrele arabe nu au fost inventate de arabi, așa cum se crede, ci de matematicienii indieni.
  8. Napoleon Bonaparte a fost atacat de o colonie de iepuri, s-a întamplat în iulie, 1807. După ce a semnat tratatul de la Tilsit, prin care se punea punct războiului dintre Imperiul Francez și cel Rus.
  9.  Singurii doi oameni care au semnat Declarația de Independență pe 4 iulie au fost John Hancock și Charles Thomson. Restul au semnat pe 2 august, iar ultima semnătură a fost adăugată abia cinci ani mai târziu.
  10. Cea mai lungă domnie a unui monarh a aparținut lui Pepi al II-lea, care a condus Egiptul timp de 94 de ani, între 2278 și 2184 î.Hr. Următorul pe lista cu cele mai lungi domnii este Ludovic al XIV-lea al Franței, cu 72 de ani petrecuți pe tron.
  11. Mai multe monede romane au fost găsite în America, sugerând că nici vikingii, nici Columb n-au fost primii europeni care au ajuns în Lumea Nouă. Monezile au fost găsite în statele Texas și Maine, dar și în Venezuela.
  12. La momentul apogeului său, în jurul anului 400 Î.Hr., Sparta avea 25.000 de cetățeni (femeile nefiind incluse) și 500.000 de sclavi, deci 20 de sclavi pentru fiecare cetățean.
  13. Atât bărbaţii cât şi femeile egiptene purtau machiaj, cele două forme principale de machiaj pentru ochi au fost vopseaua verde şi kohl-ul negru.
  14. Obiceiul de a da mâna cu strãinii avea iniţial scopul de a arãta cã ambele pãrţi sunt neînarmate
  15. Mulţi din cei care pãzeau Marele Zid Chinezesc în Evul Mediu rãmâneau acolo toatã viaţa, cãsãtoriundu-se şi chiar fiind îngropaţi acolo.