Acordarea asistenței psihologice refugiaților cazați pe teritoriul municipiului Chișinău

Ținând cont că pe teritoriul municipiului Chișinău sunt amplasate centre de plasament temporar al refugiaților, Centrul psiho-socio-pedagogic din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport a organizat echipa mobilă formată din 62 psihologi.

Scopul echipei este:

 – de a oferi primul ajutor psihologic copiilor și adulților și de a sprijini persoanele care au avut de suferit  de pe urma războiului;

– de a încuraja refugiații  să vorbească despre nevoile și grijile lor în scopul instaurării sentimentului de siguranță și calm, conectarea cu ceilalți;

– de a accesa resursele personale în obținerea unui comportament autonom.

E important să menționăm că psihologii în relaționarea cu refugiații țin cont de cultura, vârsta și obiceiurile religioase a persoanei. 

2715 de refugiați au beneficiat de asistență psihologică, dintre care:

  • Primul ajutor psihologic – 816 de refugiați;
  • Consiliere psihologică individuală – 1110 de refugiați;
  • Activități de grup – 321 de copii;
  • Activități comune – 468 părinți și copii.

Cele mai frecvente stări, atât la copii cât și la adulți sunt cele de ordin psiho-emoționale, însoțite de nesiguranță, încordare, disconfort emoțional, negare, anxietate, confuzie, iritabilitate, furie, insomnii, coșmaruri și alte stări sau temeri pentru prezent și viitor.

Pentru copii se aplică tehnici de degajare și exteriorizare prin desen, tehnici de relaxare, tehnici de energizare și povești terapeutice. Adulții sunt capacitați să dezvolte coping adaptativ, efortul de a înfrunta situaţia, dar şi încurajarea familiilor de a prelua un rol activ în propria recuperare.

La data de 28 februarie și 09 martie CPSP din cadrul DGETS și CRAP din cadrul MEC au organizat 2 sesiuni de formare pentru instruirea psihologilor din echipa mobilă în lucrul cu refugiații. Acestea au avut ca scop, informarea psihologilor despre modalitățile de acordare a primului ajutor psihologic pentru refugiați.

O preocupare primordială a echipei mobile de psihologi, este de a continua să acorde suport psihologic, atât de ordin primar, cât și secundar, pentru refugiații care solicită la moment, sprijinul și implicarea psihologului. Astfel, coordonatorii centrelor de cazare sunt în contact direct și continuu cu psihologii în caz de solicitări urgente.