MENIU-MODEL (sezon vară – toamnă)

DGETS invită pentru colaborare toți reprezentanții societății civile, cei care doresc sa se implice în vederea elaborării noului proiect MENIU-MODEL (sezon vară – toamnă)

—————————————————————————————————————————————–Educația privind alimentația corectă și stilul de viață sănătos în perioada copilăriei creează premisele câștigării unor deprinderi sanogene, care vor fi practicate pe toată durata vieții. Copiii care învață de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii. Desigur, familia împreună cu societatea civilă, au un rol esențial în crearea deprinderilor sănătoase ale copilului.

În această ordine de idei, menționăm că s-a dat startul elaborării proiectului MENIUL-MODEL pentru sezonul vară-toamnă. Meniul model se  întocmește  de 2 ori pe an pentru perioada iarnă – primăvară şi vară-toamnă în strictă conformitate cu prevederile meniului model recomandat de Ministerul Sănătăţii prin ordinele  MS nr. 638 din 12.08.2016  MS nr. 910 din 02.10.2020

Inițial, meniul model este întocmit de către un grup de lucru (directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică) în cadrul DGETS, cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriţionisti reprezentanți ai ANSP și CSP. La alcătuirea Meniului model unic s-au respectat următoarele principii:

  • Raţia alimentară corespunde vârstei copiilor, necesităţilor în energie şi substanţe nutritive (tabelul nr.1 „Cantitatea medie de alimente zilnice recomandate în conformitate cu standardele pentru alimentaţia preşcolarilor”, MS nr. 910 din 02.10.2020
  • Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese (2 mese principale şi două gustări), deoarece instituţiile de educaţie timpurie activează în regim de 9,5-10 ore pe zi, valoarea calorică a raţiei alimentare este de 75% din norma fiziologică de consum zilnic MS nr. 638 din 12.08.2016 punctul IV.
  • S-a exclus cina şi s-a introdus Gustarea II, fiind variată şi consistentă.
  • Meniul model este variat, unele şi aceleaşi bucate nu se repetă atât în timpul zilei cât şi în timpul săptămânii.
  • Zilnic, în meniu sunt servite fructe proaspete (220 gr), cantitatea recomandată în (MS nr. 910 din 02.10.2020 1).
  • De două ori în săptămână copiii se vor alimenta cu fileu de pește dezosat (merluciu), recomandat de către ANSA.
  • Pentru alcătuirea corectă a Meniului model unic (sezon vară-toamnă) se ţine cont de compatibilitatea produselor alimentare (MS nr. 638 din 12.08.2016, tabelul nr. 10, anexa nr. 1).
  • Lista produselor alimentare interzise în alimentaţia copiilor sunt menţionate în anexa nr. 2 MS nr. 638 din 12.08.2016 și nu au fost introduse în meniu.
  • În ziua de luni a fost introdusă pentru prânz carnea de bovină, pentru a oferi o sursă de proteine de calitate înaltă.
  • Norma zilnică a laptelui și a produselor din lapte a fost micșorată de la 500 gr/zi până la 410, tab.1 MS nr. 910 din 02.10.2020 ceea ce s-a respectat la elaborarea meniului.
  • S-a micșorat cantitatea de zahăr, crupe, unt, tab.1 MS nr. 910 din 02.10.2020
  • S-a introdus compotul din fructe proaspete, ceaiul de plante.

Astfel, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău invită pentru colaborare toți reprezentanții societății civile, cei care doresc sa se implice in vederea elaborării noului proiect MENIU-MODEL (sezon vară – toamnă) alimentar sănătos și corect, să ne consolidăm eforturile comune pentru a asigura în continuare o alimentație de calitate și o dezvoltare armonioasă a copiilor noștri.

Reamintim că, DGETS este deschisă spre colaborare în vederea creării condițiilor optime pentru desfășurarea activității copiilor și îndeamnă părinții să discute, despre problemele ce pot interveni, cu directorii grădinițelor, cu șefii de direcție pe sector sau să se înscrie în audiență la șeful DGETS, având încredere că problemele identificate vor fi analizate cu mare atenție și soluționate conform normelor legale în vigoare. Asigurându-vă de întreaga noastră susținere și disponibilitate, vă invităm să conlucrăm pentru bunul mers al procesului educațional din grădinițe și nu numai.

Așteptăm propunerile Dvs.

Persoană de contact, Coralia Babcenco, tel: 022-235-296

Adresa de e-mail: alimentatie.dgets2020@gmail.com

Meniului model unic (sezon vară-toamnă)