Pregătirea pentru sesiunea de examene, 2022

ℹ️În ajunul examenelor de absolvire a gimnaziului și a celor de bacalaureat, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, Primăria municipiului Chișinău monitorizează în instituțiile de învățământ admiterea elevilor la examene, în baza deciziilor Consiliilor profesorale.
 
🗓La data de 01.06.2022 s-a organizat o ședință de instruire cu Președinții Comisiilor Școlare de Examene și Președinții Centrelor de bacalaureat. La ordinea zilei a fost discutată problema organizării și desfășurării sesiunii de examene 2022. La ședință au participat peste 120 de cadre de conducere din instituțiile de învățământ din subordine.
 
💬Vicepreședintele Comisiei Municipale de Examene, Viorica Negrei, a subliniat necesitatea organizării și desfășurării sesiunii de examene într-un mod corect și transparent, asigurând condiții egale pentru toți candidații. În context, a reiterat că examenele naționale de absolvire din sesiunea 2022 vor avea loc în strictă corespundere cu actele normative în vigoare.
 
💬Natalia Cheptene, reprezentantul Centrului Național Anticorupție, prezent la ședință, s-a referit la conflictele de interese, la regimul juridic al cadourilor, influențele necorespunzătoare și la modalitățile de sesizare a CNA în cazul tentativelor de implicare în acte de neregularități etc.
 
📢Despre buna organizare a sesiunii de examene, cu accent pe respectarea actelor normative a vorbit Șeful Direcției management curricular, Svetlana Axânti. Aspectele abordate în comunicarea dumneaei au ținut de asigurarea instruirii calitative și eficiente a persoanelor implicate în desfășurarea examenelor (cadrelor didactice, elevilor); familiarizarea părinților contrasemnătură cu prevederile Regulamentelor de examene; asigurarea securității materialelor de examen; activitățile de organizare a examenelor atât în sesiunea de bază, cât și în sesiunea suplimentară.
 
📄La nivel de DGETS s-a emis ordinul nr. 570 din 06.05.2022 Cu privire la colectarea datelor absolvenților ciclului gimnazial în Sistemul Informațional de Personalizare a Actelor de Studii (SIPAS), 2022. Despre cerințele de completare, cât și despre unele probleme în ceea ce ține de completarea datelor în SIPAS a comunicat Silvia Gîlcă, specialist principal la DGETS. Totodată, dumneaei s-a referit și la unele momente esențiale cu referire la organizarea și desfășurarea examenelor, stipulate în Raportul privind rezultatele examenelor de absolvire în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău, sesiunea 2021.