Ziua Universală a iei, sărbătoare care promovează frumuseţea autentică a cămăşii tradiţionale româneşti

La 24 iunie este marcată Ziua Universală a iei, sărbătoare care promovează frumuseţea autentică a cămăşii tradiţionale româneşti

Ia – denumire dată la origini exclusiv piesei vestimentare feminine, cămaşă tradiţională românească de sărbătoare – este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care e obligatoriu să se acorde ca epocă, vârstă, ornamente şi cromatică.

Ia s-a născut din necesitate şi simţ practic şi a căpătat o valoare artistică şi sentimentală, din clipa în care femeia a creat-o şi a înzestrat-o cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente. Ea se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi originală.

Dacă ia românească ar putea să povestească, într-un dulce grai românesc, am putea afla, din minunatele ei spuse, o fascinantă poveste a unui neam și a unui pământ aflate într-o strânsă comuniune. Ar putea să ne povestească despre bine și frumos, despre armonie și perfecțiune, despre cer și pământ aflate într-o strânsă legătură, despre nemurire. Felul în care ia românească a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o și pe care îl înfrumuseţează, făcându-l unic între popoarele lumii.

Ia tradițională este şi trebuie să rămână un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar şi o caracteristică a viitorului nostru cultural.

Noi, ne mândrim cu portul nostru popular: el exprimă creativitatea națională și dragostea de frumos, reprezintă identitatea noastră. Ne bucură popularitatea tot mai vastă a costumului tradiţional, care este îmbrăcat nu doar la sărbătorile naționale, ci și la activitățile  zilnice.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău îndeamnă toată comunitatea educațională să ofere o contribuție importantă la patrimoniul cultural mondial prin  menținerea tradițiilor populare, fiind în continuare alături de toți cei care păstrează vii tradițiile  şi care iubesc moștenirea culturală a ţării, transmițând-o noilor generații, păstrând şi valorificând, prin îmbogăţirea moştenirii culturale, dat fiind faptul că Portul Popular este marcă a identității, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat.