Implementarea Meniului model unic, sezon (iarnă-primăvară), anul 2022-2023

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău vă aduce la cunoștință că începând cu data de 01 decembrie 2022, în instituţiile preșcolare se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară) anul 2022-2023, aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP.
Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun, gustare, prânz, cină) echilibrate de calorii, proteine, lipide, glucide. Astfel, în fiecare zi masa copiilor va conține cel puțin o porție de carne sau una de pește, pentru a le oferi copiilor proteinele de calitate superioară necesare în vârsta de creștere. Garniturile vor fi bazate pe întreg sortimentul de legume tratate termic. Totodată din meniu nu vor lipsi legumele și fructele proaspete.
 
Menționăm că, Meniul model unic este elaborat în strictă conformitate cu prevederile meniului model recomandat de Ministerul Sănătăţii prin ordinele MS nr. 638 din 12.08.2016 MS nr. 910 din 02.10.2020 fiind întocmit de către un grup de lucru (directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică) în cadrul DGETS, cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriţionisti reprezentanți ai ANSP și CSP.
 
La alcătuirea Meniului model unic s-au respectat următoarele principii:
 Raţia alimentară corespunde vârstei copiilor, necesităţilor în energie şi substanţe nutritive (tabelul nr.1 „Cantitatea medie de alimente zilnice recomandate în conformitate cu standardele pentru alimentaţia preşcolarilor”, MS nr. 910 din 02.10.2020 .
 Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese (2 mese principale şi două gustări), deoarece instituţiile de educaţie timpurie activează în regim de 9,5-10 ore pe zi, valoarea calorică a raţiei alimentare este de 75% din norma fiziologică de consum zilnic MS nr. 638 din 12.08.2016 punctul IV.
 Se dă preferinţă produselor naturale, organice, crescute local, de sezon. Nu sunt folosite produsele genetic modificate, cît şi cele cu aditivi, coloranţi, conservanţi sintetici. MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 Fructele de sezon recomandate în alimentaţia copiilor sunt: mere, pere, prune, struguri, cireşe, vişine, caise, persici, gutuie MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 La alcătuirea meniului se ţine cont de necesitatea copilului să primească două tipuri de bucate din legume şi unul de cereale. În sezonul estival se va da preferinţă legumelor, fructelor şi verdeţurilor de sezon crescute local. Bucatele din carne se servesc cu legume crude şi/ sau prelucrate termic şi verdeţuri. MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 Bucatele bogate în proteine şi în special de origine animală se folosesc în prima jumătate a zilei (dejun, prânz). MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 Analiza raţiei alimentare a copiilor trebuie să se bazeze pe următoarele principii: raportul dintre proteine, lipide şi glucide trebuie să constituie 1:1:4. Normele fiziologice de consum ale nutrienţilor şi valoarea calorică destinată copiilor de diferite vîrste sunt menţionate în tabelul nr. 5 din anexa nr. 1. MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 Volumul (masa) bucatelor (g/ml) din echivalentul proteic corespunde normelor sanitare în vigoare (tabelul nr. 9 din anexa nr. 1). MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 În instituţiile pentru copii se admit următoarele moduri de preparare a bucatelor: fierbere, fierbere în aburi, înăbuşire (pe apă/în suc propriu), coacere. Nu se admit bucatele prăjite, ceea ce se respectă în IET. MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 La alcătuirea Meniului model se ţine cont de cota părţii necomestibile a produselor alimentare şi de volumul bucatelor obţinute după prelucrarea termică a crupelor şi pastelor făinoase (tabelul nr. 4 din anexa nr. 1). MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 Meniul model este variat, unele şi aceleaşi bucate nu se repetă atât în timpul zilei cât şi în timpul săptămânii. MS nr. 638 din 12.08.2016 .
 Zilnic, în meniu sunt servite fructe proaspete (220 gr), cantitatea recomandată în (MS nr. 910 din 02.10.2020 tab. 1).
 De două ori în săptămână copiii se alimentează cu fileu de pește dezosat (merluciu), recomandat de către ANSA.
 Pentru alcătuirea corectă a Meniului model unic se ţine cont de compatibilitatea produselor alimentare (MS nr. 638 din 12.08.2016 , tabelul nr. 10, anexa nr. 1).
 Lista produselor alimentare interzise în alimentaţia copiilor sunt menţionate în anexa nr. 2 MS nr. 638 din 12.08.2016 și nu au fost introduse în meniu.
 În meniu a fost introdusă pentru prânz carnea de bovină, carnea de curcan, pulpa dezosată de pui pentru a oferi o sursă de proteine de calitate înaltă copiilor.
 S-a exclus cina şi s-a introdus Gustarea II, fiind variată şi consistentă, deoarece regimul de activitate este de 9,5-10 ore.
 Norma zilnică a laptelui și a produselor din lapte a fost micșorată de la 500 gr/zi până la 410, tab.1 MS nr. 910 din 02.10.2020 ceea ce s-a respectat la elaborarea meniului.
 S-a micșorat considerabil cantitatea zilnică de cartofi de la 190 gr MS nr. 638 din 12.08.2016 la 44 gr MS nr. 910 din 02.10.2020 .
 S-a majorat cantitatea zilnică de legume de la 200 gr MS nr. 638 din 12.08.2016 la 270 gr MS nr. 910 din 02.10.2020, se respectă în meniu.
 S-a micșorat cantitatea de zahăr, crupe, unt, tab.1 MS nr. 910 din 02.10.2020.
 Compoziția chimică medie pe zi a meniului-model pentru 10 zile, vârsta 3-7 ani: Energie – 1295,2 kcal, Proteine – 51,1 g, Lipide – 47,0 g, Glucide – 163,2 g.
 
Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău este deschisă spre colaborare în vederea creării condițiilor optime pentru desfășurarea activității copiilor și îndeamnă părinții să discute, despre problemele ce pot interveni, cu directorii grădinițelor, cu șefii de direcție pe sector sau să se înscrie în audiență la șeful DGETS, având încredere că problemele identificate vor fi analizate cu mare atenție și soluționate conform normelor legale în vigoare. Asigurându-vă de întreaga noastră susținere și disponibilitate, vă invităm să conlucrăm pentru bunul mers al procesului educațional din grădinițe și nu numai.