Ziua Francofoniei

În fiecare an, la 20 martie, se marchează Ziua Internațională a Francofoniei, sub tutela Organizației Internaționale a Francofoniei, precum și Ziua limbii franceze. Evenimentele sunt dedicate milioanelor de oameni din țările francofone, dar și din acele țări unde limba franceză este mai puțin răspândită.

Astfel, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău celebrează Ziua Francofoniei prin intermediul activităților demarate de instituțiile educaționale din subordine, printr-o serie de manifestări cultural-artistice și științifice reunite în cadrul săptămânii Francofoniei în perioada martie-aprilie, marcând astfel importanța limbii franceze în educație și cultură. Evenimentele astăzi au culminat cu arborarea celor două drapele de stat în instituțiile educaționale din municipiul Chișinău.

Cu sprijinul entuziast al profesorilor de limbă franceză, elevii instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău sărbătoresc Francofonia, bogăția, diversitatea și frumusețea limbii franceze, evocând Pacea într-o atmosferă festivă și prietenoasă prin intermediul conferințelor, atelierelor, recitale de poezie, cântece, dansuri și piese de teatru, participând la ateliere video, creând afișe și cântând cântece franceze. Toți demonstrează pasiunea și mândria de a vorbi limba franceză, fermecați de bogăția lingvistică și culturală, dând dovadă de elocvență, încredere în sine și deschidere. Totodată, atmosfera de sărbătoare este însuflețită de concursuri/recitale de poezie franceză. Acestea îi determină pe elevi să-și demonstreze pasiunea pentru limba franceză și  abilitățile artistice.

Ziua Francofoniei este un eveniment important care încurajează studiul și promovarea limbii franceze și a valorilor culturale francofone. Iar Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” este una din instituțiile din municipiul Chișinău care își asumă responsabilitatea de a promova aceste valori și de a le încuraja pe celelalte instituții de învățământ să se alăture în sărbătorirea acestei zile importante.

Fiecare activitate are ca scop valorificarea și promovarea limbii lui Voltaire. Celebrarea Zilelor Internaționale ale Francofoniei marchează angajamentul și mobilizarea noastră, în cadrul rețelei globale, de a celebra Pacea, multiculturalismul, dialogul între culturi, democrația, solidaritatea pentru o lume mai bună, pentru protecția mediului înconjurător, promovarea limbii franceze și multilingvismului, dar și cooperarea internațională. 

Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău își exprimă mulțumirile către toți cei implicați în organizarea și desfășurarea acestor evenimente și își exprimă speranța că „Ziua Francofoniei” va deveni o tradiție importantă în comunitatea educațională.