Educație pentru Socializare Juridică

PH International în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul General al Poliției anunță lansarea unei noi runde de selecție a școlilor pentru programul de asistență în vederea implementării disciplinei opționale Educație pentru Socializare Juridică (clasele a VIII-a și a XI-a) în anul școlar 2023-2024.

În acest context, invităm instituțiile de învățământ să aplice pentru a se alătura celor peste 100 de școli a comunității educaționale a Programului de Socializare Juridică în Școlile din Moldova.

Oferta educațională a disciplinei opționale Educație pentru Socializare Juridică contribuie la facilitarea gradului de înțelegere de către elevi a libertăților și responsabilităților într-o societate bazată pe principiile statului de drept. Prin această disciplină elevii și părinții acestora sunt invitați să participe la crearea unui parteneriat eficient între comunitate, școală și instituțiile de drept ale statului în dezvoltarea spiritului comunitar și creșterii nivelului de siguranță.

Elevii vor avea posibilitatea să afle despre rolul și responsabilitățile instituțiilor de aplicare a legii, despre riscurile ce îi înconjoară și diferite forme de prevenire a comportamentului delincvent, despre modul în care pot să răspundă unor asemenea riscuri, despre securitatea în diferite medii (școlar, comunitate, online etc.), despre prevenirea violenței între semeni, despre tinerii în contact cu legea și manifestarea responsabilității civice etc.

Elementul inovativ al disciplinei este faptul că demersul educațional la disciplină este asigurat obligatoriu în mod sincron de o echipă comună formată dintr-un cadru didactic și un angajat al poliției. Aceste echipe sunt instruite pentru a lucra în tandem în cadrul unor ateliere de formare.

Devenind parte a comunității Programului de Socializare Juridică în Școlile din Moldova, cadrele didactice, în calitate de membri ai echipelor comune de predare, vor beneficia de cursuri de instruire împreună cu angajații poliției. Școlile vor fi asigurate cu materiale didactice pentru implementarea disciplinei opționale Educație pentru Socializare Juridică în clasa a VIII-a și a XI-a: Curriculum, Ghidul facilitatorului/profesorului, Caietul Elevului, Culegere de Studii de caz, materiale video tematice.

Invitația de participare și mai multe detalii despre condițiile de aplicare le găsiți aici: https://civic.md/anunturi/concursuri/70662-invitatie-de-participare-la-programul-de-asistenta-in-vederea-implementarii-disciplinei-optionale-educatie-pentru-socializare-juridica-clasele-a-viii-a-si-a-xi-a-in-anul-scolar-2023-2024.html

Termen limită de aplicare: 5 iunie 2023

Mai multe informații despre activitatea tandemului cadru didactic – angajat al poliției în predarea disciplinei opționale Educație pentru Socializare Juridică și părerea elevilor puteți afla din spotul video: https://www.facebook.com/PHInternationalMoldova/videos/680316759741828/