Concursul „Trasee Eminesciene”

Concursul „Trasee Eminesciene” este la cea de-a IX-a ediție și continuă tradiția de a strânge împreună elevi talentați din Republica Moldova, România și Ucraina.

Astfel, astăzi, 15 iunie, la 134 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet, prozator și jurnalist român, Mihai Eminescu, cei mai talentați 10 elevi din municipiul Chișinău și-au dat întâlnire la Mănăstirea Putna cu un recital de poezii eminesciene.

Evenimentul are ca scop promovarea operei eminesciene în rândul elevilor din Bucovina, din Regiunea Cernăuți și din Chișinău, conștientizarea în rândul acestora a importanței studierii operelor lui Mihai Eminescu, cât și realizarea unui pelerinaj scriitoricesc în Bucovina, prin locurile care sunt legate într-un fel sau altul de poetul Mihai Eminescu.  

Proiectul este realizat datorită parteneriatului dintre Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău și Consiliul Județean Suceava,  Centrul Cultural „Bucovina”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Mănăstirea Putna și Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene.

Elevii au avut parte și de o excursie la mănăstirile din județul Suceava, au vizitat târguri și expoziții meșteșugărești, și au avut ocazia să viziteze satul Stupca, acolo unde numele lui Ciprian Porumbescu stă de veghe la intrarea lui în legendă, anul 2023 fiind declarat „Anul Ciprian Porumbescu”.

La finalul recitalului de la Mănăstire Putna toți elevii au primit diplome din partea organizatorilor pentru efortul și talentul lor remarcabil.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău îndeamnă toți elevii pasionați de creația lui Mihai Eminescu să participe la următoarea ediție a concursului, pentru a avea ocazia de a trăi experiențe la fel de memorabile.