Colaborarea de succes între DGETS și Academia de Seară Mannheim: O experiență de învățare transnațională

Colaboratorii Direcției Generale Educație, Tineret și Sport au fost parte a delegației reprezentanților din administrația municipiului Chișinău în orașul Mannheim din Germania, instituția-gazdă fiind Academia de Seară Mannheim, cu statut de Centru de Educație a Adulților, care a coordonat și întrevederile cu alte instituții-partenere pe parcursul vizitei de studiu organizate de IP „DVV Internațional Moldova”, reprezentanță în țara noastră a Asociației Germane pentru Educația Adulților.

Scopul acestui eveniment a fost înțelegerea modului de organizare și finanțare a Centrelor de Educație a Adulților (VHS) dintr-o diversitate de surse, inclusiv din bugetul public.

Vizita de studiu a avut o agenda plină de activități, variate după conținut și modul de organizare, și anume:

  • ședințe de lucru cu administrația Academiei despre specificul activității Mannheim Abendakademie,
  • întâlnirea cu primarul orașului Mannheim, domnul Specht,
  • ședință de lucru cu subiectul „Educația și formarea adulților, cât și a funcționarilor publici din oraș” la Institutul de Studii Rin-Neckar,
  • discuții privind educația culturală și politică pentru tineri la Centrul de Tineret „Forum”,
  • cunoașterea conceptului educational al muzeului „Technoseum” din Mannheim,
  • vizită de lucru la școala Carlo Schmid Schule Mannheim,
  • atelier de lucru pentru dezvoltarea unui proiect privind conceptul de durabilitate a Centrului Municipal de Educație și Învățare a Adulților din Chișinău, cât și un plan de acțiuni corespunzător.

Pe parcursul vizitei a fost semnată declarația de intenție dintre Mannheimer Abendakademie und Volkshochschule GmbH și Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților (CMIEA) din Chișinău, în scopul consolidării relațiilor de prietenie dintre aceste două instituții. În spiritul parteneriatului de mai bine de 33 de ani dintre orașele înfrățite Mannheim și Chișinău, ambele instituții doresc să stabilească pentru viitor schimburi reciproce pentru a învăța unul de la celălalt și a se dezvolta împreună în promovarea învățării și educației adulților.

Această vizită de studiu face parte dintr-o serie de inițiative organizate de IP „DVV International Moldova” pentru o mai bună înțelegere a sistemului de Educație a Adulților și a modalităților de gestionare a VHS.

Mulțumim  DVV International Moldova  pentru organizarea acestei vizite de studiu, instituției-gazdă Mannheimer Abendakademie pentru ospitalitate și oportunitatea deosebită de a prelua bunele practice în domeniul.

P.S. Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților (CMIEA) și-a început activitatea pe 6 iunie anul curent, fiind frecventat în 3 luni de peste 700 de cursanți. Tot în această perioadă peste 2000 de chișinăuieni au completat formularul de înregistrare la cursurile gratuite oferite în cadrul  Proiectului  „CMIEA – Învățăm, Creștem, Reușim”, implementat de către  Direcția Generală Educație, Tineret și SportConsiliului Municipal Chișinău în parteneriat cu   DVV International Moldova  cu asistența financiară a  BMZ.