În atenția membrilor comunității educaționale și civile

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău condamnă ferm colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ general 🏫 și subliniază importanța respectării stricte a legislației care interzice aceste practici 📜. În lumina situației actuale, organele de anchetă urmează să examineze cazul și să ia decizii în raport cu directorul vizat în anchetă ⚖️.

DGETS subliniază necesitatea eliminării tuturor colectărilor ilicite, fie prin fondurile clasei sau grupei, inclusiv la înscrierea copiilor la grădiniță sau în clasa I 🚫. Este crucial ca toate plățile formale și informale în școli să fie stopate 🛑.

Pentru a asigura respectarea acestor prevederi, DGETS a emis Ordinul nr. 216 din 16.03.2021 și Ordinul nr. 642 din 21.08.2020, care interzic categoric plăți sub orice pretext, inclusiv taxe de înmatriculare, manuale alternative, servicii educaționale suplimentare, consultații academice, reparații, amenajări și dotări, organizarea activităților extrașcolare sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora 📚❌.

DGETS va monitoriza respectarea acestor prevederi de către actanții educaționali 👩‍🏫👨‍🏫 și încurajează toți participanții din sistemul educațional – părinți, profesori, elevi – să se abțină de la orice tip de colectare neformală 🙅‍♂️🙅‍♀️. Prin diverse mijloace, se va asigura respectarea actelor normative și se vor întreprinde acțiuni pentru prevenirea și combaterea actelor de corupție, referind cazurile atestate organelor de drept 🚔.

În colaborare cu alte instituții de aplicare a legii, DGETS este angajată într-un proces constant de prevenire și combatere a plăților neformale. Se invită instituțiile de învățământ și cetățenii să ia atitudine și să sesizeze orice colectări ilicite 🗣️.

Pentru a preveni aceste practici, DGETS a elaborat un plan de acțiuni pentru informarea, prevenirea și combaterea actelor de corupție în instituțiile de învățământ general 📝 care prevede emiterea Ordinelor care vin să sublinieze importanța respectării stricte a legislației în vigoare, inclusiv chestionarea anonimă a părinților privind corupția în școli și grădinițe, și elaborarea Regulamentului-tip privind colaborarea instituțiilor de învățământ cu organizațiile obștești ale părinților 📊.

DGETS solicită informarea repetată a angajaților instituțiilor de învățământ general și a comunității de părinți și elevi cu privire la ordinele menționate 📢.

Stimați părinți, vă invităm la un dialog constructiv și la conștientizarea că parteneriatul școală-familie poate primi noi valențe 👪. Vă îndemnăm să fiți promotori ai imaginii pozitive a profesorilor 🌟.

Împreună putem construi un sistem educațional transparent și corect! 🌐