A fost lansată platforma bilingvă cu materialele didactice pentru învățarea limbii române și a limbii găgăuze pentru copii de 6-7 ani

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a participat astăzi, 6 august, la conferința de lansare a platformei bilingve cu materialele didactice pentru învățarea limbii române și a limbii găgăuze pentru copii de 6-7 ani: Ghid, Curriculum, Manual, Caiet, Suport didactic, Culegere de povești, snoave și povestiri, Culegere de poezii și cântece, suport audio (CD-uri). Materialele au fost elaborate în cadrul „Programului Integrare cu respect pentru diversitate – învățarea simultană a limbilor română și găgăuză”, inițiat în 2015 cu suportul Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale OSCE de la Haga. 

La eveniment au mai participat: Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah; reprezentantul Biroului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale al OSCE, Sergiu Conovalu; directorul adjunct al Oficiului pentru Relații cu turcii din străinătate și comunități conexe,Abdulhadi Turus; directorul general al Agenției Relații Interetnice, Elena Beleacova etc.

Ministrul Igor Șarov a menționat că promovarea diversității lingvistice prin studierea și cunoașterea limbii române și protecția și dezvoltarea limbilor minorităților naționale reprezintă una din prioritățile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul relațiilor interetnice.

În context, oficialul a vorbit despre principalele acțiuni realizate pe parcursul implementării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţământ general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale 2016-2020 precum: asigurarea instituțiilor de educație timpurie cu program  în limbile minorităților naționale cu suporturi curriculare de  implementare a modelelor de învățare a limbii române; instruirea cadrelor didactice și a educatorilor; organizarea cursurilor de studiere a limbii române pentru cadrele didactice și manageriale din instituțiile de învățământ general cu predare în limbile minorităților naționale etc.

Menționăm că  Programul de învățare simultană a limbilor română și găgăuză a fost dezvoltat pe parcursul a șase ani cu susținerea Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale OSCE, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Guvernului Turciei și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În perioada 2015-2020, Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova a elaborat sistemul de Învățare Simultană a Limbilor Română și Găgăuză și l-a implementat în 20 de grădinițe din Găgăuzia. Beneficiari ai proiectului au fost  471 copii și 450 de părinți. Au fost elaborate 16 materiale didactice bilingve la nivelul A1.1 (grupa mare) – Ghid, Curriculum, Manual, carduri ilustrative, Colecție de povești, snoave și povestiri, Colecție de poezii și cântece, suport audio. Toate materialele sunt plasate pe platformă bilingvă pentru învățarea simultană a limbilor română și găgăuză – http://bilingual.antem.org/