26 de psihologi școlari vor deveni facilitatori în cadrul programului de educație parentală CONECT – Adolescența pe înțelesul părinților
26 de psihologi școlari vor fi instruiți să devină facilitatori în cadrul Programului CONECT – Adolescența pe înțelesul părinților. De pe 2 martie până pe 31 martie, în cadrul unui stagiu de instruire, specialiștii vor învăța tehnici în lucrul cu părinții de adolescenți.
CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților este un program de educație parentală adresat părinților de adolescenți, care este realizat de CNPAC în parteneriat cu MECC, DGETS și DE Sîngerei în cadrul proiectului „Parentalitate responsabilă pentru o adolescență sigură”, cu suportul UNICEF Moldova.
Activitatea contribuie la realizarea Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale și se înscrie în prevederile Foii de parcurs al MECC, pentru 2021-2023, „Să asigurăm un mediu protector pentru copii”, aprobate în ianuarie 2021.
Prezent la evenimentul de deschidere, dl Valentin Crudu, șeful Direcției învăţământ general din cadrul MECC a menționând că „Programul CONECT va aduce o plus valoare în sectorul educațional, va contribui la realizarea Planului de acțiuni MECC pentru 2021-2022 în vederea implementării Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale. Acest plan de acțiuni presupune dezvoltarea anumitor activități parentale pentru mai mulți actori, iar unul dintre punctele importante este formarea inițială și continuă pentru pedagogi și psihologi.”
Șeful-adjunct a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, Viorica Negrei, a subliniat despre importanța conlucrării psihologilor cu părinții: „știm că părinții trebuie să fie implicați în educația copiilor deopotrivă cu specialiștii, astfel încât să avem rezultate pozitive, mai ales în această perioada când adolescenții întâlnesc multiple tentanții. În acest context salutăm parteneriatul cu CNPAC, mă bucură faptul că împreună venim cu soluții pentru specialiști și părinții de adolescenți”.
Instruirile pentru cei 26 de psihologi sunt facilitate de către autoarele programului: președintele CNPAC și psihologul, Daniela Sîmboteanu, psihoterapeutul român, Sorina Petrică și psihologul, Victoria Gonța.
Președintele CNPAC, Daniela Sîmboteanu a menționat faptul că programul este bazat pe studii și cercetări în domeniu. „CONECT este un program ancorat la necesitățile părinților de adolescenți din Republica Moldova. Prin intermediul acestui program am răspuns la provocările cu care se confruntă adolescenții și am oferit instrumente necesare părinților, cu scopul de a preveni situațiile de risc în care pot ajunge copiii lor”.
Coordonatorul de programe pentru adolescenți și tineri din cadrul UNICEF Moldova, Alex Petrov, a reiterat importanța programelor de educație parentală în țara noastră. „Împreună cu asociațiile obștești încercăm să realizăm anumite programe internaționale la nivel regional, care ar ajuta Republica Moldova și copiii/ adolescenții din această țară să trăiască mai bine, să fie mai sănătoși, mai fericiți și mai educați”.
La finalizarea Stagiului de instruire cei 26 psihologi vor livra Programul CONECT pentru circa 400 de părinți și îngrijitori de adolescenți din mun. Chișinău și raionul Sîngerei, pentru a le dezvolta competențele parentale. Astfel, în perioada aprilie-mai, vor fi organizate circa 20 de grupuri de părinți CONECT, fiecare grup participând la 15 sesiuni în cadrul programului.
4.03.2021