Vaccinarea profesorilor în proporții majore – Indicator prin care se va stabili modul de începere a anului școlar
Anul școlar poate fi început și în condițiile creșterii noului val pandemic, determinat de varianta Delta. Pentru aceasta se cere multă responsabilitate de la liderii școlari și vaccinarea profesorilor, ca măsură de urgență primară. Copiii merită o școală prietenoasă și de calitate și în perioada pandemiei. Pierderea cunoștințelor poate fi un proces irecuperabil, în mod special pentru copiii claselor absolvente.
Până la începutul anului școlar a rămas o lună de zile!!! Pregătirile pentru anul școlar sunt în plină derulare. Pentru o asigurare funcțională eficientă a școlilor se cere o evaluare holistică a riscurilor și întreprinderea măsurilor exhaustive pentru diminuarea lor.
Printre cele mai mari riscuri vizibile deja astăzi este prezența tulpinii Delta în țara noastră și potențialul ei mare de răspândire rapidă. Acest risc este amplificat în mod direct de nivelul redus de vaccinare printre cadrele didactice. Este posibil, ca momentul începerii anului nou școlar să coincidă cu ascendența următorului val pandemic în Moldova.
Ce riscuri aduce varianta Delta?
Varianta Delta este cu 50% mai contagioasă, comparativ cu varianta Alfa, care, la rândul său, este cu 50% mai contagioasă comparativ cu varianta inițială a COVID-19. Potențialul ei de răspândire se amplifică exponențial și poate determina o creștere importantă și rapidă a numărului de cazuri noi, inclusiv printre copii. Primele simptome în caz de infectare cu varianta Delta apar în medie în 3-4 zile de la contact direct cu o persoană infectată. Persoana infectată poate fi asimptomatică, adică să nu știe că este contagioasă. Acest aspect poate favoriza răspândirea. Adulții, sau profesorii, care sunt deja vaccinați și au un grad de protecție asigurat – se pot infecta cu varianta Delta, dar nu vor face forma gravă a bolii. Toate vaccinurile aprobate la acest moment, asigură protecție maximă împotriva formei grave ale bolii. Adulții, sau profesorii care nu sunt vaccinați, reprezintă un grup cu risc sporit de îmbolnăvire, inclusiv cu forme grave și spitalizări. Acest risc este unul îngrijorător!
Cum minimizăm riscurile în aceste condiții? Dacă privim atent, avem două riscuri majore:
- Riscul de a începe anul nou școlar în formă online de la 1 septembrie pentru toți elevii;
- Riscul de a avea un număr mare de infectați odată cu începutul anului școlar cu prezență în clase;
- Riscul de a începe anul nou școlar la distanță va avea impact sever asupra calității studiilor. Este deja al treilea an de studii afectat de pandemie. Urmările acestor evenimente sunt greu de evaluat, impactul lor pe termen lung poate fi dramatic. Valul nou pandemic va avea o durată medie de 3-6 luni ceia ce este echivalent cu un semestru de școală. Acest risc este dificil de atenuat cu măsuri specific;
- Riscul de a avea un număr mare de îmbolnăviri este un risc care poate fi diminuat cu măsuri specific;
- Asigurarea măsurilor de supraveghere la intrare în școală: termometrie, dezinfectant, măști, după categorii de vârstă;
- Setarea unui sistem de monitorizare, notificare și evidență a cazurilor de infectări;
- Protocoale clare pentru efectuarea măsurilor antiepidemice, inclusiv dezinfectarea claselor și spațiilor închise.
În acest context, venim cu un apel de a susține demersul autorităților de a-ți salva viața ta și a apropiaților tăi.
Astfel, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport îndeamnă comunitatea pedagogică și întreaga societate să se vaccineze: „Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai multe vieți vom salva și vom putea reveni la un regim obișnuit de activitate!”
2.08.2021