Acoperișurile și șantierele de construcții nu sunt locuri de joacă sau explorare!

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău continuă campania de informare cu privire la siguranța copiilor în perioada vacanței de vară.

Astfel, având în vedere că perioada estivală este plină de aventuri pentru copii, este important ca părinții și alți maturi responsabili de aceștia să fie conștienți de pericolele specifice asociate cu escaladarea clădirilor, intrarea în locuri periculoase sau alte circumstanțe care le pot pune în pericol viața. Explicați-le copiilor că acoperișurile sau șantierele de construcție nu sunt locuri de joacă sau de explorare, acestea prezintă numeroase riscuri pentru siguranța lor. Oferiți-le alternative sigure de joacă, în zone amenajate special, precum parcuri sau terenuri de joacă, unde aceștia se pot bucura de activități recreative într-un mediu controlat și sigur.

Supravegherea copiilor este vitală pentru a preveni incidentele nedorite. În special în locurile publice, în vecinătatea clădirilor în construcție sau în stări avariate, asigurați-vă că sunteți mereu prezenți și că vă supravegheați copilul în mod activ. În cazul în care există restricții de acces sau semne de avertizare, explicați-le importanța acestora și încurajați-i să le respecte.

Învățați copiii să-și recunoască limitele și să-și dezvolte abilități adecvate pentru a face față situațiilor riscante. Discutați cu ei despre importanța siguranței personale și despre cum să solicite ajutor în caz de necesitate. Încurajați-i să caute suportul unui adult în situații în care se simt nesiguri sau expuși unui pericol.

Prin comunicarea clară, supravegherea maturilor, identificarea și evitarea zonelor periculoase, implicarea comunității și o educație calitativă, copiii pot fi protejați de situații neplăcute și pot savura din plin din odihna bine meritată.