Acordarea asistenței psihologice refugiaților cazați pe teritoriul municipiului Chișinău

A mai trecut o săptămână calendaristică în care se deapănă istorii de vieți omenești în centrele de cazare temporară a refugiaților. 62 de psihologi din echipa mobilă creată de Centrul psiho-socio-pedagogic din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport au acordat suport psihologic refugiaților în Centrul Moldexpo, Căminul DGETS, SCM Ftizipneumologie, UPS „Ion Creangă”, Hotelul „Shelter”, Hotel „Poiana Bradului”, Căminul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițeanu”, Hotelul „Ruta 88”, Hotelul „Vila Munteniei”, Sanatoriul Preventoriu de Bază „Constructorul” ÎS, Hotelul „Zimbru”, Hotelul „Popas”, Universitatea Tehnică, căminul 3, 4, 5, Centrul sportiv de pregătire a loturilor naţionale, Centrul Renaștere, Universitatea de Stat, Universitatea Tehnică, Universitatea Agrară de Stat. Asigurându-se că refugiaților le-au fost satisfăcute nevoile de bază hrană, apă, după caz, asistență medicală, psihologii i-au informat despre sprijinul profesional oferit copiilor și adulților.

Cu stările, emoțiile, îngrijorările s-au împărțit 426 de refugiați. Suportul psiho-emoțional a fost acordat atât în ședințe unice cât și de grup pentru 370 copii.

Adulții sunt capacitați să dezvolte coping adaptativ, efortul de a înfrunta situaţia, dar şi încurajarea familiilor de a prelua un rol activ în propria recuperare.

Pentru copii se aplică tehnici de degajarea și exteriorizare prin desen, tehnici de relaxare și povești terapeutice.

Astfel, 288 de copii au fost antrenați în activități de grup și în ședințe comune cu părinții. Echipa mobilă de psihologi, va continuă să acorde suport psihologic pentru refugiați pe toată perioada șederii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.