Acordarea asistenței psihologice refugiaților cazați pe teritoriul municipiului Chișinău

Centrul psiho-socio-pedagogic din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport s-a mobilizat în acordarea asistenței psihologice refugiaților cazați pe teritoriul mun. Chișinău. În acest sens, a fost constituită echipa mobilă din psihologi școlari și 3 voluntari din alte structuri.

Pentru a răspunde prompt și eficient la nevoile și necesitățile refugiaților, la data de 01.03.2022, psihologii din echipa mobilă au beneficiat de o primă instruire realizată de către Turchină Tatiana, psiholog, lector, universitar, șef Centrul formare continuă din cadrul Universității de Stat din Moldova. La fel, suportul informativ în acordarea primului ajutor psihologic a fost asigurat de către Cezara Dilevschii, psiholog, psihoterapeut. Pe această cale,  Direcția generală educație, tineret și sport își exprimă recunoștința față de formatori și supervizori pentru cooperare și colaborare.

Vă informăm că, zilnic psihologii au monitorizat  în centrele de cazare de la Moldexpo și căminul din str. Ion Creangă, 80 climatul moral-psihologic general și profilul psihologic individual al refugiaților pentru a identifica persoanele ce necesită o abordare individualizată.

În perioada 28.02.2022-04.03.2022, serviciul psihologic  a acordat asistență psihologică după cum urmează:

  • asistență psihologică primară – 226 persoane;
  • asistență individuală în vederea stabilirii unui echilibru psiho-emoțional – 73 persoane;
  • activități de grup cu copii – 76 copii.

La acest moment psihologii din echipa mobilă se află la Centrul Moldexpo, căminul din strada Ion Creangă și în instituțiile de învățământ în care sunt cazați refugiații.

Rolul psihologilor este de a asculta refugiații, de a-i încuraja să vorbească despre nevoile și grijile lor în scopul instaurării sentimentului de siguranță și calm, conectarea cu ceilalți și accesarea resurselor în obținerea unui comportament autonom.

Pentru refugiații care au nevoie de ajutor mai avansat în diminuarea stărilor de alertă și iritabilitate, confuzie, anxietate și atacuri de panică, reacțiile fizice precum tremur, mișcări haotice și alte reacții de intensitate mare, se identifică spații pentru a asigura o intimitate în consilierea psihologică.

Astfel, în perioada 07-11.03.2022, în 19 centre de cazare a refugiaților, 59 de psihologi vor monitoriza climatul moral psihologic și vor acorda asistență psihologică reieșind din necesitățile identificate. E important să menționăm că psihologii în relaționarea cu refugiații țin cont de cultura, vârsta și obiceiurile religioase a persoanei. 

În generalizarea celor descrise, rolul psihologilor este de a ajuta refugiații să-și recâștige controlul asupra propriei situații.