Asigurarea accesului la educaţie al fiecărui copil din oraşul Chişinău cu vârsta preșcolară – prioritate absolută pentru DGETS

Înregistrarea copiilor pentru înscrierea la grădiniță, în orașul Chișinău, se desfășoară pe parcursul întregului an calendaristic, accesând site-ul www.egradinita.md.  

Înmatricularea copiilor în grupele de vârstă se efectuează în două etape de bază:

1) 01.05-30.06 a fiecărui an – conform districtului;

2) 01.08-31.08 a fiecărui an – în baza locurilor libere.

Directorii instituțiilor preșcolare sunt obligați să proceseze, periodic, cererile de înscriere on-line în instituție, în dependență de numărul de solicitări, dar nu mai rar decât de două ori pe lună.

După depunerea cererii online, părinții primesc răspunsul electronic „Înregistrat”.

În momentul formării grupelor noi, la plecarea copiilor din grupa pregătitoare la școală, părinții copiilor care deja au vârsta de înmatriculare se vor apropia la comisia de specialitate a instituției preșcolare, cu pachetul de acte, în zilele de marți și vineri, între orele 13:00 – 15:00.

Comisia de evidență, înmatriculare şi transfer a copiilor a instituției preșcolare, va examina dosarul copilului, după care decizia de  frecventare a grădiniței va fi luată conform numărului de rând și vârstei copilului, în ordine descrescătoare. 

Părinții sau reprezentanții legali ai copilului care nu se prezintă pe parcursul etapelor pentru a depune pachetul de acte a copilului nu i se păstrează locul în instituție.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău are drept scop asigurarea accesului la educație al fiecărui copil din orașul Chişinău cu vârsta preșcolară.

În acest context, DGETS confirmă interzicerea alcătuirii oricăror liste de reînscrieri, organizate în afara înscrierii în baza platformei on-line sau inițierea oricăror proceduri care încalcă prevederile Regulamentului de evidenţă, înmatriculare şi transfer a copiilor cu vârsta de 0-6/7 ani în instituţiile publice de educaţie timpurie de tip general – grădiniţe din oraşul Chişinău.

Se interzice categoric instituțiilor de educație timpurie să instituie taxe sau să solicite părinților alte foloase pentru a realiza înmatricularea copiilor în instituție.

𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐞𝐬𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧𝐚̆𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐚𝐭̦𝐢 𝐥𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞 (𝟎𝟐𝟐) 𝟐𝟎-𝟏𝟔-𝟑𝟎, 𝐂𝐚𝐥𝐥-𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞-𝐠𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐚 (𝟎𝟐𝟐) 𝟐𝟑-𝟓𝟐-𝟖𝟒 𝐬̦𝐢 𝐭𝐨𝐭𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐩𝐨𝐬̦𝐭𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐠𝐞𝐭𝐬𝐦𝐮𝐧@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦