Ce faci Tu pentru un Chisinau mai curat?

­čŚôAnual luna octombrie are ca scop s─â ne aminteasc─â fiec─âruia dintre noi c─â un mediu curat este un mediu s─ân─âtos. A╚Öadar, aceast─â lun─â are menirea de a inspira ╚Öi de a ├«ndemna oamenii s─â cur─â╚Ťe, s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â ╚Öi s─â protejeze mediul, prin realizarea ac╚Ťiunilor care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori ╚Öi arbu╚Öti, la proiecte care contribuie la conservarea resurselor naturale.

­čĆÖDezvoltarea urbanistic─â ╚Öi industrial─â a localit─â╚Ťilor, precum ╚Öi cre╚Öterea general─â a nivelului de trai al popula╚Ťiei antreneaz─â producerea unor cantit─â╚Ťi din ce ├«n ce mai mari de de╚Öeuri. De╚Öeurile municipale sunt abandonate/depozitate la suprafa╚Ťa solului ╚Öi reprezint─â o surs─â de poluare a solului, a apelor de suprafa╚Ť─â ╚Öi subterane, a atmosferei. Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunit─â╚Ťii, are dreptul ╚Öi obliga╚Ťia de a influen╚Ťa procesul de a asigura un mediu natural, s─ân─âtos a localit─â╚Ťilor ╚Ť─ârii.

Ce po╚Ťi face tu pentru a proteja mediul ├«nconjur─âtorÔŁôÔŁôÔŁô
Po╚Ťi:
Ôťůstr├ónge gunoiul din drumul/spa╚Ťiul t─âu;
Ôťůalege mijloace alternative de transport;
Ôťůsorteaz─â de╚Öeurile;
Ôťůrecicleaz─â;
Ôťůreutilizeaz─â;
Ôťůutilizeaz─â mai pu╚Ťin─â energie electric─â;
Ôťůconsum─â moderat;
Ôťůplanteaz─â copaci ╚Öi diverse plante;
Ôťůrefuz─â recipientele/ambalajele din plastic.

­čĺČMen╚Ťion─âm c─â, anual, Prim─âria municipiului Chi╚Öin─âu ini╚Ťiaz─â Campania de toamn─â de salubrizare a municipiului prin emiterea unei dispozi╚Ťii. ├Än acest sens, f─âc├óndu-se apel c─âtre APL ╚Öi societatea civil─â pentru a se implica activ ├«n ac╚Ťiuni de salubrizare ╚Öi igienizare pentru eliminarea de╚Öeurilor de orice fel depozitate neautorizat ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, pentru a spori gradul de informare ╚Öi de con╚Ötientizare a publicului privind importan╚Ťa ecologiz─âri.

­čĆźNu este suficient ca ac╚Ťiunea de salubrizare ╚Öi amenajare s─â se limiteze la anumite zile speciale, ea trebuie s─â aib─â un caracter continuu. Fiecare dintre noi, de la mic la mare, poate aduce o schimbare, prin activit─â╚Ťii ├«n cadrul institu╚Ťiei de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ├«n care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â studiile/ activitatea. Elevii, p─ârin╚Ťii, pedagogii sunt ├«ndemna╚Ťi s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â mediului ├«nconjur─âtor prin activit─â╚Ťii de ecologizare.