Colaborare bilaterală DGETS – CIDDC

  • Astăzi, 14 mai 2021, în ajunul Zilei Internaționale a Familiei, Direcția Generală Educație, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chișinău (DGETS), reprezentată de Andrei PAVALOI, șef adjunct şi Asociația Obștească Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), reprezentată de Vasile COROI, președinte, au semnat un Memorandum de Colaborare.
  • Scopul fiind: Stabilirea unui parteneriat reciproc avantajos pe segmentul educațional în vederea respectării, protecției și asigurării drepturilor copilului.
  • Notabil este faptul că, prin intermediul prezentului Memorandum se propune crearea unui mediu sigur, prietenos, în care toți copiii să se simtă protejați de orice formă de abuz și neglijare, aceasta fiind prioritatea sistemului educațional municipal.
  • Totodată, educația pentru drepturi este o strategie eficientă de prevenire a discriminării și excluderii, abuzurilor şi relelor tratamente la adresa oamenilor, relevanța acestor competențe fiind cu atâtt mai mare în cazul copiilor. Persoanele care își cunosc drepturile şi dispun de abilităţi pentru revendicarea şi negocierea acestora în funcție de context, sunt mai protejate faţă de diverse riscuri.
  • În acest sens, mecanismele de consultare a copiilor necesită șă fie instituționalizate, iar factorii de decizie trebuie să fie instruiți pentru a facilita participarea copiilor.
  • Noua colaborare între DGETS și CIDDC presupune, de asemenea organizarea unei colaborări eficiente inter-instituționale, în limitele atribuțiilor şi competențelor fiecărei părţi, pentru consolidarea capacităților sistemului și personalului din sistemul educațional în vederea respectării, protecției și asigurării drepturilor copilului.
  • Menționăm că, în vederea realizării prevederilor Memorandumului de Colaborare, părţile se vor ghida de principiile: participării, transparenţei, eficienţei şi responsabilităţii.