Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, ediția a V-a

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de autor (ORDA) anunță organizarea Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, ediția a V-a.

Ediția curentă a Concursului este organizată sub genericul Proprietatea intelectuală și IMM-urile: comercializați-vă ideile – motto-ul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale pentru anul 2021.

 Scopul competiției menționate constă în creșterea nivelului de cunoștințe în domeniul proprietății intelectuale, formarea și consolidarea abilităților de inovare și creativitate ale tinerilor, sensibilizarea acestora asupra fenomenelor negative de contrafacere și piraterie, dezvoltarea aptitudinilor și spiritului competitiv, dar și a calităților volitive și intelectuale ale tinerilor.

La Concurs pot participa elevi din clasele a IX-XII-a din cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic, profesional tehnic post-secundar și învățământ liceal din Republica Moldova și România.

Concursul se desfășoară în trei etape, după cum urmează:

  1. etapa a I-a: 26 aprilie – 30 iunie 2021;
  2. etapa a II-a: 1 iulie – 31 august 2021;
  3. etapa a III-a (finală): 01 august – 31 octombrie 2021.

În cadrul primei etape a Concursului, vor fi admiși toți participanții, care se vor înregistra online la adresa http://db.agepi.md/contest/Account/Register prin completarea Formularului de înregistrare, până la data de 30 iunie 2021.

În cadrul etapei a II-a, participanții vor răspunde la o serie de întrebări din domeniul proprietății intelectuale, disponibilă la adresa http://db.agepi.md/contest/, doar pentru cei care au fost admiși la ce-a de-a II-a etapă a Concursului.

Participanții care vor trece în etapa finală a Concursului vor pregăti o lucrare în domeniul proprietății intelectuale. Ulterior, lucrările vor fi expediate la adresa concurspi@agepi.gov.md, până la termenul limită prevăzut de Regulamentul Concursului, care poate fi accesat la adresa http://db.agepi.md/contest/Home/Display/pagina-principala. Participanții vor elabora lucrarea într-o manieră cât mai interactivă și originală (exemple: prezentare PowerPoint, piesă, interviu, filmuleț, studiu, desen etc.).

Lucrările prezentate de elevi vor fi evaluate de către membrii Comitetului organizatoric. Evaluarea acestora se va face în baza prezentărilor realizate de către finaliști în cadrul ședinței de totalizare (prezentarea poate fi făcută în persoană sau prin videoconferință: Skype, Zoom etc).

Toți finaliștii Concursului vor primi diplome de participare și materiale promoționale din partea AGEPI și a partenerilor.

Premiile și diplomele vor fi înmânate de către Comitetul organizatoric în cadrul ședinței de totalizare a Concursului sau, după caz, vor fi expediate prin poștă.