Copii și urgența Coronavirus: zece sfaturi părinților pentru o abordare corectă

Frica este o emoție normală, într-o perioadă dificilă ca aceasta, caracterizată de urgența Coronavirus, în care percepem o amenințare necunoscută, rară și nouă, încât este considerată mai mare decât noi, cu adăugarea unei supraexpuneri în mass media a informaților alarmiste. Aici expunem câteva sugestii pentru familiile ce au copii cu vârste cuprinse între cinci și zece ani.

1) Înțelegeți ce se întâmplă, oferind explicații simple și clare despre motivul pentru care suntem acasă, de ce nu puteți petrece timpul în parc cu prietenii.

2) Comunicați cu un limbaj adecvat vârstei copiilor, fără date concrete numerice. Veniți cu informații simple, îmbogățite cu exemple și metafore adecvate.

3) Copiii folosesc jocul și desenul zilnic pentru a da sens la ceea ce trăiesc. Prin urmare, puteți insera aceste instrumente atunci când răspundeți la întrebările lor, pentru a le oferi un sentiment de control asupra fenomenului.

4) Atenție la limbajul corporal. Copiii sunt destul de capabili să capteze anxietățile părinților lor, de aceea este important să fim consecvenți, să vorbim cu ei fără să le transmitem frica. În această privință, ascunderea informațiilor sau minciuna creiază și mai multă confuzie și stres.

5) Acceptați anxietățile și grijile lor, nu le diminuați și nu le banalizați cu expresii precum „nu vă gândiți la asta” sau „gândiți-vă la lucruri frumoase”.

6) Explicați că există mulți profesioniști care lucrează pentru a găsi un remediu și că fiecare dintre noi îi poate ajuta, rămânând acasă pentru a reduce infecția (de asemenea, jocurile și desenele sunt instrumente ce ne vin în ajutor).

7)Promovați o nouă rutină. De fapt, copiii sunt extrem de obișnuiți, ritmurile zilelor lor sunt marcate în principal de mersul la școală și sport și ruperea acestei rutine le creează angoasa și sentimentul de dispersie. În predictibilitatea vieții de zi cu zi, copiii pot recăpăta siguranța, de aceea este bine să stabiliți o serie de activități și recurențe zilnice pe care copilul să le poată face singur în această perioadă.

8) Stabiliți un set de reguli, puține și simple, dar aplicate cu autoritate. Copiii au nevoie, acum mai mult ca oricând, de o susținerea noastră. Este important să îi ajutăm să-și asume și responsabilitatea pentru regulile de comportament care trebuie respectate în ceea ce privește situația de urgență actuală pentru sănătate (spălarea mâinilor, nu atinge ochii, nasul etc.).

9) Fiți colegul lor de joacă. Izolarea dă posibilitatea de a petrece timpul împreună, în mod normal, nu e întotdeauna posibil, datorită vitezei și freneziei stilului nostru de viață obișnuit. Nu ești niciodată prea adult să te joci și să fii creativ.

10) Petreceți timpul cu copiii, fără ca „Coronavirusul”  să fie mereu prezent în casă. Dacă simți că teama ta sau cea a copiilor tăi este excesivă și creează disconfort, nu te teme să vorbești despre asta și să cauți ajutor de la un profesionist. Mulți psihologi, de asemenea, sunt disponibili telefonic sau prin intermediul platformelor online pentru intervenții la distanță.