Creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului este influenţată de o alimentaţie raţională şi echilibrată, asigurând o bună stare de sănătate şi contribuind la formarea unor deprinderi alimentare corecte pentru tot restul vieţii

În scopul asigurării dreptului copilului la o nutriție adecvată prin organizarea alimentației gratuite a elevilor/copiilor, DGETS ține la control permanent realizarea prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Nr.638 din 12.08.2016 „Cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova”, HG nr. 722 din 18.07.2018 „Instrucțiunea privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general”, Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 25/4 din 29.12.2020 „Cu privire la aprobarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2021 în lectura a doua”.

Astfel, întru organizarea unui proces de alimentație calitativ și echilibrat nutrițional, precum și în temeiul Conceptului privind organizarea procesului de achiziții a produselor alimentare in instituțiile de educație timpurie din orașul Chișinău, DGETS a constituit grupul de lucru (directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică), care împreună cu șefii DETS din sectoare au colaborat și implementat MENIUL – MODEL unic. În acest sens, au fost organizate o serie de ședințe a grupului de lucru cu participarea responsabililor din structurile: CNA; ANSA și CSP. Menționăm că, ședințele au fost publice și la ele au participat toți cei interesați de subiect.

Totodată, Meniului model unic a fost aprobat de CSP, iar la elaborare s-a ținut cont de toate recomandările ANSA; CSP. Astfel, începând cu data de 01 februarie 2021, a fost implementat MENIUL-MODEL unic de către toate instituţiile de educaţie timpurie din oraşul Chişinău. https://chisinauedu.md/implementarea-meniul-model-actualizat/
Sortimentul produselor alimentare recomandate este în strictă concordanță cu cerințele Ordinului Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, Nr. 638 din 12.08.2016 , HG nr. 722 din 18.07.2018 Meniul model este variat, echilibrat a fost creat special pentru o alimentație sănătoasă pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor și vine să încurajeze în mod special consumul de fructe și de legume, să promoveze consumul de apă ca element principal pentru hidratarea organismului în rândul copiilor. De asemenea, DGETS monitorizează zilnic respectarea tuturor normelor de organizare a alimentației, meniul în grădinițe/școli și condițiile de alimentație a copiilor/elevilor, Vezi linkul: https://cutt.ly/Ej6uXVP  În felul acesta DGETS își propune ca părinții să cunoască și să-i responsabilizeze pe directorii de grădinițe/școli.

În context, DGETS aduce sincere mulțumiri societății civile pentru implicarea activă în vederea stabilirii unui meniu alimentar sănătos și corect pentru copiii din cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău. În aceeași ordine de idei, menționăm că în perioada imediat următoare va fi dat startul elaborării MENIUL-MODEL pentru următorul sezon. Astfel vor fi invitați pentru colaborare toți reprezentanții societății civile, cei care doresc sa se implice in vederea elaborării unui meniu model corect.