Cum să asigurați siguranța copilului dvs. pe internet în perioada COVID-19
5 modalități pentru a ajuta copilul dvs. să mențină o experiență online pozitivă și sigură
Garantați siguranța copiilor prin stabilirea unui dialog deschis.
Fiți sincer atunci când discutați cu ei despre persoanele cu care comunică și felul în care o fac. Asigurați-vă că ei înțeleg esența unei comunicări bune și grijulii, precum şi inacceptabilitatea unui comportament discriminant și inadecvat. În cazul în care copiii dvs. se confruntă cu un astfel de comportament, rugați-i să vă povestească imediat acest lucru dvs. sau unui alt adult în care pot avea încredere. Fiți atenți la starea copilului: poate părea indispus(ă), poate ascunde comunicarea sa în rețea sau poate deveni victima hărțuirii pe internet (cyberbullying).
Elaborați împreună cu copilul reguli despre cum, când și unde pot fi utilizate dispozitivele digitale.
Folosiți tehnologiile pentru a proteja copiii
Asigurați-vă că pe dispozitivul copilului dvs. sunt instalate ultimele versiuni ale sistemului operațional și ale programelor de antivirus, iar setările de confidențialitate sunt pornite. Întotdeauna deconectați camerele web dacă nu le folosiți. Alte modalități precum controlul parental, inclusiv opțiunea de căutare sigură, pot ajuta copiii mici să mențină o experiență pozitivă a utilizării internetului.
Fiți precauți atunci când utilizați resurse educaționale online gratuite. Copilul dvs. nu trebuie niciodată să-și prezinte fotografia sau să-și indice numele complet pentru a utiliza aceste resurse. Nu uitați să verificați setările de confidențialitate pentru a reduce la minim posibilitatea de colectare a datelor. Ajutați copilul să învețe să-și țină în secret informația personală, în special față de persoanele străine.
Petreceți timpul cu copiii pe internet
Oferiți copilului posibilitatea să comunice online sigur și pozitiv cu prietenii, familia și cu dvs. La momentul de față, comunicarea cu oamenii este mai importantă ca oricând, iar acest lucru poate fi o posibilitate excelentă pentru a demonstra un exemplu de atitudine bună și empatie în timpul „interacțiunii voastre virtuale”.
Ajutați copilul să recunoască și să evite informația falsă și conținutul ce nu-i corespunde vârstei, care ar putea intensifica neliniștea cu privire la COVID-19. Pentru a obține informații despre virus, dvs. și copilul dvs. aveți acces la numeroase resurse digitale de la organizații de încredere precum UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.
Petreceți timpul cu copilul pentru a determina aplicațiile, jocurile și alte distracții-online care îi corespund vârstei.
Formați obiceiuri sănătoase privind utilizarea internetului
Încurajați comportamentul corect și urmăriți ca acesta să fie respectat în rețea și în timpul apelurilor video. Învățați copiii să manifeste un comportament bun și respectuos față de colegi, să fie atenți la propriile haine. Explicați copiilor că nu ar trebui să participe la apeluri video atunci când se află în dormitor.
Faceți cunoștință cu politica școlii și aflați numerele telefoanelor de încredere pentru a raporta cazurile de cyberbullying sau conținut online necorespunzător.
Întrucât în ziua de azi copiii petrec din ce în ce mai mult timp pe internet, ei sunt expuși riscului de a se confrunta cu multă publicitate care poate promova consumarea alimentelor nesănătoase, contribui la formarea stereotipurilor de gen sau promova materiale, ce nu corespund vârstei. Învățați copiii să recunoască caracterul publicității online și profitați de ocazia de a determina împreună de ce unele mesaje pe care le vedeți sunt negative.
Oferiți copiilor posibilitatea să se distreze și să-și exprime propria părere
Timpul petrecut acasă poate deveni o ocazie excelentă pentru ca copiii dvs. să-și exprime propria poziție pe internet, să-și împărtășească viziunile și să-i susțină pe cei care au nevoie de acest lucru în această situație de criză.
Încurajați copilul dvs. să folosească instrumentele digitale care îi permit să facă mișcare, precum înregistrări video online cu exerciții pentru copii și jocuri video care necesită efort fizic.
Nu uitați de respectarea echilibrului și de combinarea lecțiilor și activităților recreative pe internet cu cele din viața reală, inclusiv în aer liber, dacă există o asemenea posibilitate.
Text preluat ,,,,,,,,,,https://uni.cf/3kukZt2
27.10.2020