DGETS invită pentru colaborare toți reprezentanții societății civile, cei care doresc sa se implice în vederea elaborării MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară)

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău informează că s-a dat startul elaborării proiectului MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară). Meniul model se  întocmește  de 2 ori pe an pentru perioada iarnă – primăvară și vară-toamnă în strictă conformitate cu prevederile meniului model recomandat de Ministerul Sănătății prin ordinele  MS nr. 638 din 12.08.2016  MS nr. 910 din 02.10.2020

Inițial, meniul model este întocmit de către un grup de lucru (directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică) în cadrul DGETS, cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriționiști reprezentanți ai ANSP și CSP. La elaborarea MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară) se vor respecta următoarele principii:

  • Rația alimentară va corespunde vârstei copiilor, necesităților în energie și substanțe nutritive (tabelul nr.1 „Cantitatea medie de alimente zilnice recomandate în conformitate cu standardele pentru alimentația preșcolarilor”, MS nr. 910 din 02.10.2020
  • Regimul alimentar al copiilor va fi alcătuit din 4 mese (2 mese principale și două gustări), deoarece instituțiile de educație timpurie activează în regim de 9,5-10 ore pe zi, valoarea calorică a rației alimentare este de 75% din norma fiziologică de consum zilnic MS nr. 638 din 12.08.2016 punctul IV.
  • Pentru alcătuirea corectă a MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară) se va ține cont de compatibilitatea produselor alimentare (MS nr. 638 din 12.08.2016, tabelul nr. 10, anexa nr. 1).
  • Lista produselor alimentare interzise în alimentația copiilor sunt menționate în anexa nr. 2 MS nr. 638 din 12.08.2016 și nu vor fi introduse în meniu.

Astfel, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău invită pentru colaborare toți reprezentanții societății civile, cei care doresc sa se implice in vederea elaborării MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară) pentru o alimentație sănătoasă și corectă, să ne consolidăm eforturile comune pentru a asigura în continuare o alimentație de calitate și o dezvoltare armonioasă a copiilor noștri

Reamintim că, DGETS este deschisă spre colaborare în vederea creării condițiilor optime pentru desfășurarea activității copiilor și îndeamnă părinții să discute, despre problemele ce pot interveni, cu directorii grădinițelor, cu șefii de direcție pe sector sau să se înscrie în audiență la șeful DGETS, având încredere că problemele identificate vor fi analizate cu mare atenție și soluționate conform normelor legale în vigoare. Asigurându-vă de întreaga noastră susținere și disponibilitate, vă invităm să conlucrăm pentru bunul mers al procesului educațional din grădinițe și nu numai.

MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară) il puteți găsi aici: MENIU-MODEL (sezon iarnă-primăvară)

Așteptăm propunerile Dvs.

Persoană de contact, Coralia Babcenco, tel: 022-235-296

Adresa de e-mail: alimentatie.dgets2020@gmail.com