DGETS sa autosesizat în raport cu presupusul caz de violență, expus în mass-media

În contextul mediatizării cazului de violență fizică produsă într-o instituție de învățământ general din municipiu, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău s-a autosesizat și a examinat toate circumstanțele.

În acest context, a fost convocată ședința Comisiei de Etică în cadrul instituției cu participarea reprezentanților DGETS, unde a fost examinată sesizarea respectivă.

S-a constatat că la lecția de educație tehnologica, profesoara a aplicat violență fizică în raport cu o elevă. Instituția de învățământ va prezenta DGETS nota informativă a Comisiei de etică cu propuneri privind decizia adoptată și sancţionarea angajaţilor care au admis încălcări până la data de 27.05.2022. Prin urmare DGETS va informa ulterior cu decizia finală pe cazul dat.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, a Consiliului municipal Chișinău solicită cadrelor didactice și celor de conducere respectarea principiilor și normelor de conduită în relaţiile cu elevii/ copiii, prevăzute în Codul de Etică al cadrului didactic.

Totodată DGETS reconfirmă poziția fermă de respectare univocă a legislației în vigoare și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale elevilor/ copiilor/ părinților.

Reamintim că, personalul din sistemul de învățământ general, responsabil de instruire şi educaţie, în mod particular cadrele didactice, trebuie să-şi desfăşoare activitatea profesională în conformitate cu principiile și normele de conduită a Codului de Etică al cadrului didactic.