Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău îndeamnă repetat comunitatea educațională să dea curs iniţiativei Primăriei municipiului Chişinău în scopul nimicirii ambroziei

Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău îndeamnă repetat comunitatea educațională să dea curs iniţiativei Primăriei municipiului Chişinău în scopul nimicirii ambroziei, plantă periculoasă atât pentru culturile agricole, cât şi pentru sănătatea oamenilor cărora le provoacă alergie și care uneori nu poate fi combătută nici cu antibioticele.

În acest sens, atenţionăm toţi directorii instituţiilor de învăţământ preşcolar, primar și secundar din municipiu, care cunosc zone acoperite de această plantă, să apeleze la numărul de telefon, 022 201 601, iar mesajul lor va fi comunicat angajaților de la ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” pentru ca aceştia să întreprindă măsurile necesare în scopul extirpării plantei.

Precizăm, că Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite (Fig. 9) pe șantierele de construcții (Fig. 10), în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă. că

Ambrozia este o plantă, care creşte pe marginea drumurilor, a terenurilor lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, printre culturile de cereale, de floarea-soarelui etc., fiind extrem de periculoasă pentru oameni.

Reamintim, că Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani.