Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău vă informează că, astăzi 29 ianuarie 2021, a fost coordonat și semnat cu CSP și ANSA, MENIUL – MODEL pentru copiii din instituțiile de educație timpurie

Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău vă informează că, astăzi 29 ianuarie 2021, a fost coordonat și semnat cu CSP  și ANSA, MENIUL – MODEL pentru copiii din instituțiile de educație timpurie cu regim de activitate de 9,5-10 ore din orașul Chișinău pentru anul 2020-2021 (sezon iarnă – primăvară).

În scopul asigurării dreptului copilului la o nutriție adecvată  prin organizarea alimentaţiei gratuite a elevilor/copiilor, DGETS ţine la control permanent realizarea prevederilor cerințelor ordinului Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, Nr. 638 din 12.08.2016 „Cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova”, HG nr. 722 din 18.07.2018 „Instrucţiunea privind organizarea alimentaţiei copiilor şi elevilor în instituţiile de învăţământ general”, cu cerințele Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 25/4 din 29.12.2020 „Cu privire la aprobarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2021 în lectura a doua”.

În acest context, vă informăm că MENIUL –  MODEL unic se va implementa de către toate instituţiile de educaţie timpurie din oraşul Chişinău începând cu data de 01.02.2021 – cu prima săptămână, prima zi din meniul model unic.

MENIUL – MODEL va servi drept etalon pentru meniurile existente în grădinițe și a fost întocmit cu participarea șefilor direcțiilor de sectoare și directorilor de grădinițe, în colaborare cu CSP și ANSA. Din cauza că până în prezent nu toate grădinițele se conformau normelor stabilite, DGETS a decis publicarea acestuia.

„Dacă este ziua de luni și în meniul-model e scris pește, grădinițele obligatoriu trebuie să dea copiilor pește. La al doilea dejun, în mod obligatoriu trebuie să fie servite fructe proaspete. În felul acesta DGETS își propune ca părinții să cunoască și să-i responsabilizeze pe directorii de grădinițe”

Pentru fiecare sector, meniul-model este întocmit pentru zece zile, după care se repetă, începând cu ziua întâi. Grădinițele trebuie să asigure zilnic fructe și legume proaspete, pâinea trebuie să fie din făină integrală, iar cantitatea zilnică de crupe, paste făinoase, grăsimi și sare să fie redusă.

Astfel,  micul dejun al copiilor va fi alcătuit în mare parte din terciuri (din mei, orez, ovăz, griș, grâu sau hrișcă), nu va lipsi ceaiul și pâinea cu unt. La prânz și cină în meniurile-model se regăsesc diferite tipuri de supe, carne de pui, de bovină, pește și legume. Meniurile la toate sectoarele orașului vor fi la fel, iar toate grădinițele trebuie să ofere copiilor fructe proaspete la cel de-al doilea dejun.

fișier atașat:  meniu-model actualizat