Educație interactiva – o aplicație practică pentru elevi, părinți și cadre didactice

Educatieinteractiva.md este o aplicație practică pentru profesorii, elevii și părinții din învățământul general, parte integrală a Bibliotecii digitale „Educație online” www.educatieonline.md, care conține peste 8000 de lecții în limbile română și rusă la disciplinele de bază, create conform conținuturilor curriculare naționale. Aplicația a fost creată de Primăria Municipiului Chișinău prin intermediul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău.
 
La data de 17 octombrie, 2023, pe platformă sunt activi peste 21251 de cadre didactice din Republica Moldova, România și diasporă, care au creat, cumulativ, peste 51300 de activități interactive pentru disciplinele de bază, clasele 1-12, în limbile română și rusă.
 
De asemenea, săptămânal pe pagina oficială a Proiectului „Educație online” www.facebook.com/educatieonline.md se desfășoară instruiri și sesiuni de informare pentru cadrele didactice din toată țara în vederea utilizării eficiente a platformei în procesul de predare-învățare-evaluare.
 
1) APLICAȚIA MOBILĂ Educație Interactivă, disponibilă în Google Play și Apple Store, care permite utilizarea platformei direct de pe telefonul mobil;
2) Funcția CĂUTARE care permite elevilor și cadrelor didactice să găsească, prin intermediul cuvântului cheie, disciplinei, clasei sau temei a exercițiilor interactive care sunt stocate în Biblioteca digitală (peste 51300 de activități)
3) Funcția FIȘE INTERACTIVE la 3 discipline școlare: Matematica, Fizica și Limba engleză, care acoperă conținuturile de bază din curriculum;
4) Funcția PLANIFICATOR, care permite cadrelor didactice să-și creeze propriile proiectări de lungă și scurtă durată în baza conținuturilor din curriculum.
 
Cu educatieineractiva.md fiecare cadru didactic poate transforma procesul de predare-învățare-evaluare într-o experiență de dezvoltare a gândirii critice interactivă, creativă și centrată pe nevoile elevului, fiecare elev poate să-și testeze cunoștințele, să exerseze în propriul ritm și să însușească materialul predat într-un mod interactiv și distractive, fiecare părinte poate deveni un partener de încredere al școlii, exersând împreună cu copilul său materialul predat în clasă acasă, în sânul familiei, într-un mediu lipsit de presiuni și constrângeri.
 
Fie că aveți nevoie de activități interactive pentru recapitulare, exersare sau consolidare, teste creative pentru evaluarea formativă și sumativă sau jocuri distractive pentru a capta atenția elevilor la început sau la final de lecție, www.educatieinteractiva.md, este ajutorul Dvs de încredere!
 
Acestea pot fi utilizate în sala de clasă, în activități frontale, individuale sau de grup, dar și acasă, de către elevi și părinți, cu scopul de a exersa și consolida materialul studiat la școală. 20 de tipuri de exerciții interactive pentru orice disciplină, arie curriculară și clasă, jocul „Vrei să Fii Miliardar” și „Cusa de cai”, opțiunea Test Sumativ – toate pot fi utilizate gratuit, în baza unui cont pe care îl puteți crea în doar câteva minute! Interfața este intuitivă, ușor de utilizat, fiecare activitate fiind însoțită de un scurt turorial video cu explicații suplimentare.
Interfața atractivă, foarte ușor de utilizat, permite cadrelor didactice să-și îmbogățească lecțiile cu diverse conținuturi interactive menite să țină elevul în suspans, captându-i atenția în procesul asaltului de idei, a activităților frontale, jocurilor în echipă și verificării temei pentru acasă. În doar câteva minute, puteți transforma un exercițiu plictisitor într-un joc didactic interactiv, care îi va încânta pe elevii Dvs!
 
Astfel, veți putea dezvolta nu doar competențele specifice disciplinelor, dar și crea un mediu de învățare dinamic, atractiv, centrat pe elev, în care profesorul va deveni un moderator abil și creativ, al cărui rol va fi captarea atenției și valorificarea conținuturilor predate într-o formă modernă, pe placul elevului din era digitală.
 
Menționăm că proiectul a fost actualizat cu suportul financiar PNUD Moldova cu scopul de a diversifica extensia și a crea conținut digital interactiv.